De wereldwijde handel heeft in 2024 een nieuw record bereikt, met een totale waarde van bijna 33 biljoen dollar (circa 31,2 biljoen euro), aldus de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (UNCTAD). Deze groei wordt voornamelijk gedreven door een toename van 7% in de handel in diensten en een stijging van 2% in de handel in goederen.
Kansen voor ontwikkelingslanden
De groei in de wereldhandel biedt ontwikkelingslanden de mogelijkheid om hun exportmarkten uit te breiden en economische groei te stimuleren. De toenemende vraag naar milieuvriendelijke goederen, zoals elektrische voertuigen, en de verschuiving naar niet-plastic materialen, creëren kansen voor landen die investeren in duurzame technologieën.
Uitdagingen en risico’s
Ondanks de positieve ontwikkelingen zijn er uitdagingen. De handel van opkomende landen is minder gegroeid dan die van rijkere landen. Sectoren die voor deze landen belangrijk zijn, zoals energie en metalen, hebben het in 2024 moeilijk gehad, met dalingen van respectievelijk 7% en 3%. Daarnaast zorgen geopolitieke spanningen en mogelijke handelsoorlogen voor onzekerheid over de handelsvooruitzichten in 2025.
Vooruitzichten voor 2025
UNCTAD benadrukt dat afnemende inflatie en stabiele wereldwijde groeiverwachtingen landen de kans bieden om in 2025 nog veerkrachtiger te worden. Echter, om de kansen in 2025 te benutten, hebben ontwikkelingslanden gecoördineerde steun nodig om met onzekerheden om te gaan, minder afhankelijk te worden en hun banden met de wereldwijde markten te versterken.
In een tijd van wereldwijde economische verschuivingen is het essentieel voor ontwikkelingslanden om proactief te zijn in het vormgeven van hun handelsstrategieën om duurzame en inclusieve groei te waarborgen.
Bron: UNCTAD