Werknemers moeten betrokken worden bij de voorbereiding van een faillissement. Ook mogen ze voortaan meepraten als het bedrijf waar ze werken failliet gaat en een doorstart maakt. Deze wijziging in het faillissementsrecht nam de Tweede Kamer vlak voor het zomerreces aan.

Werknemers krijgen ook het recht om een vertegenwoordiger aan te wijzen voor de commissie van schuldeisers, die na een faillissement kijkt hoe de belangen van de schuldeisers het beste gediend kunnen worden. Kamerlid Jeroen Recourt, mede-indiener van het voorstel: “Als in die commissie ook iemand namens de werknemers zit, kan worden voorkomen dat het personeel overgeleverd wordt aan de grillen van de schuldeisers en daarmee aan het kortste eind trekt.”

Extra waarborg tegen misbruik

De wijziging in het faillissementsrecht is een gevolg van een amendement op de Wet continuïteit ondernemingen. In de toelichting op het amendement staat: “De impact van een faillissement voor werknemers is over het algemeen groter dan voor andere schuldeisers. Om die reden en als extra waarborg tegen misbruik achten de indieners het van het grootste belang dat curatoren worden verplicht om werknemers van een bedrijf, bijvoorbeeld de ondernemingsraad, te informeren en te horen. Het personeel moet dezelfde informatie krijgen als de schuldeisers, zodat het beter voor zijn belangen kan opkomen.”

Recourt: “Schrijnende gevallen zoals bij Perry Sport hebben pijnlijk duidelijk gemaakt hoe een doorstart ertoe kan leiden dat personeel snel en goedkoop wordt geloosd. Met dit amendement geven we werknemers voor het eerst sinds het ontstaan van de faillissementswet in 1893 een centrale positie in het faillissementsrecht, en daarmee meer zekerheid.”

Gevoelig

De positie van werknemers in faillissementen ligt gevoelig, zeker sinds de introductie van de ‘pre-pack’. Dat is een relatief nieuwe faillissementsvorm waarin zowel het faillissement als de doorstart vooraf zorgvuldig én in stilte worden voorbereid. Onder meer garnalenbedrijf Heiploeg en lingeriemerk Marlies Dekkers maakten op deze manier een doorstart.

Met een pre-pack is het wel héél makkelijk om goedkoop van personeel af te komen, luidt de kritiek. Al helemaal als de eigenaar van het failliete bedrijf vervolgens ook de doorstart maakt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2014 bij kinderopvangbedrijf Estro.

Bron: Euler Hermes Knowledge Centre