De wet DBA zal tot 2018 niet worden gehandhaafd. Dit besluit van staatssecretaris Wiebes van Financiën en het kabinet is een belangrijke stap voor ondernemers. Onder zelfstandigen en opdrachtgevers was erg veel onzekerheid ontstaan. Die situatie was niet langer houdbaar volgens MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP.

Brengt rust op arbeidsmarkt

De ondernemersorganisaties hebben gepleit voor het in de ijskast zetten van de wet en zijn blij met deze stap van de staatssecretaris en het kabinet. Dit gaat de rust brengen op de arbeidsmarkt die nodig is nu de economie weer aantrekt, aldus MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP. Zo kunnen zzp’ers weer ondernemen. En kunnen opdrachtgevers met een gerust hart zelfstandigen contracteren.

Verouderde criteria op de schop

Winst is ook dat het kabinet enkele verouderde criteria uit het arbeidsovereenkomstrecht, dat al sinds 1907 bestaat, op de schop neemt. Daar waren de ondernemersorganisaties al lange tijd warm voorstander van. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met de sociale partners.

Kansen voor iedereen op arbeidsmarkt

Ondertussen gaan de sociale partners in de SER ook breder aan de slag. Dit om tot een situatie van volledige werkgelegenheid en kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt te komen. Of je nu zelfstandige, freelancer of in loondienst bent. Dit mag volgens MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP niet worden gehinderd door verouderde wetgeving en contractvormen.

Bron: MKB Nederland