De Eerste Kamer heeft afgelopen dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). Met dit voorstel komt er een incassoregister en moeten incassobureaus en kopers van vorderingen voldoen aan verschillende eisen om actief te kunnen worden of te blijven in de Nederlandse incassomarkt. Op dit moment is een vergunning niet verplicht, waardoor er vrij weinig toezicht is op de incassosector.

Ook komt er een systeem van toezicht en handhaving bij het niet-naleven van de wettelijke vereisten die de Wki voorschrijft. Daarnaast worden de negatieve aspecten van verkoop van vorderingen en het ongewenste verdienmodel bij de cumulatie van termijnvorderingen tegengaan in het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel kwam er twee jaar geleden tot stand onder het bewind van toenmalig staatssecretaris Sander Dekker van Rechtsbescherming. Die wilde met het wetsvoorstel voorkomen dat mensen met problematische schulden nog dieper in de problemen komen door de werkwijze van malafide incassobureaus.

Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel en werd als hamerstuk afgedaan. Dit betekent dat het voorstel in een wet gegoten wordt. De Wet kwaliteit incassodienstverlening wordt waarschijnlijk op 1 januari volgend jaar ingevoerd.

Bron: Creditexpo.nl