Het pakket maatregelen om de woningmarkt vlot te trekken en de bouwsector te stimuleren moet de komende tijd zijn werk gaan doen.

Dat kan Nederland uit de recessie helpen, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Vandaag maakte het CBS bekend dat ons land voor de derde keer in vier jaar in een recessie zit.

Starters

Het akkoord voor de woningmarkt dat het kabinet heeft bereikt met D66, de ChristenUnie en de SGP is volgens de ondernemingsorganisaties goed voor de bouw. Maar ook voor de starters op de woningmarkt. Zij zijn 10 tot 20 procent goedkoper uit, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. De bouw en de detailhandel kenden in 2012 een zwaar jaar. In deze woningmarkt gerelateerde sectoren zat de meeste krimp. Dat blijft uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het woningmarktakkoord is volgens de ondernemingsorganisaties daarmee essentieel om het vertrouwen, en daarmee de consumptieve bestedingen, weer op gang te helpen.

Export

De exportinspanningen van Nederland moeten verder vergroot worden, volgens VNO-NCW en MKB-Nederland. Dat is voor klein land met grote economie van wezenlijk belang. Uit de cijfers van het CBS bleek namelijk dat de export van goederen en diensten de enige bron van groei was (3,1 procent) in 2012. En dat was volgens de ondernemingsorganisaties voornamelijk te danken aan de doorvoer, die met liefst 8,8 procent groeide.

Ook de consumptie van huishoudens daalde afgelopen jaar, met 1,4 procent. Omdat het niet de verwachting is dat dit niet zal aantrekken in 2013, blijft de uitvoer de enige bron van economische groei, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Bron: APS