Rust heerst op de woningmarkt. Het effect van de naar voren gehaalde woningverkopen eind 2012 is weggeëbd en nieuwe overheidsimpulsen om de woningmarkt te stimuleren zullen voorlopig uitblijven. Het dramatische begin van 2013 wordt door de betere cijfers in maart gematigd positief afgesloten.

De vraag naar koopwoningen ligt in maart op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Ten opzichte van de afgelopen maanden is de vraag naar koopwoningen gestegen. Er werden zo’n 75.000 bezichtigingen aangevraagd. Het aantal woningverkopen laat de reguliere voorjaarstoename zien ten opzichte van de afgelopen 2 maanden. De woningmarkt presteert in maart namelijk altijd beter dan in de eerste 2 maanden van het nieuwe jaar. Er werden 5.500 woningen verkocht. Afgezet tegen vorig jaar zien we wel een aanzienlijke daling.

BLOK-aan-je-been-hypotheek

Naar verwachting zal de komende maanden eveneens sprake zijn van een rustige woningmarkt die het vooral moet hebben van positief ingestelde starters die profiteren van lage rentes en erop vertrouwen dat het dieptepunt qua huizenprijzen nu wel bereikt is. De, recent geïntroduceerde, BLOK-Hypotheek zal geen versnelling teweeg brengen. Deze ingewikkelde en op langere termijn lastenverzwarende leenvorm zien zowel de bank als de huizenkoper niet zitten.

NHG grens per 1 juli verlaagd

Vanaf 1 juli 2013 wordt de NHG-grens verlaagd van Euro 320.000 naar Euro 290.000,-. Als hetzelfde percentage aan bijkomende kosten wordt gehanteerd betekent dit dat een koopsom vanaf 1 juli 2013 waarschijnlijk niet meer dan Euro 276.190 mag bedragen. Ongeveer 90% van de woningen binnen de NHG-kostengrens werd het afgelopen jaar onder NHG voorwaarden gekocht. Het verlagen van deze grens zal een groep kopers ertoe bewegen nog voor 1 juli een woning aan te kopen.

Wie nu een huis op het oog heeft tussen de Euro 276.190 en Euro 304.761 en gebruik wil maken van de voordelige rente onder de Nationale Hypotheek Garantie zal in april/mei de woning moeten aankopen. Voorwaarde om nog van de hogere NHG grens gebruik te kunnen maken is namelijk een getekende hypotheekofferte, wat doorgaans tussen de 4 en 8 weken met zich meebrengt.

Bron: APS