De piek in het aantal woningverkopen zet door in november.

Slimme kopers profiteren na bekendmaking ingangsdatum nieuwe hypotheekvoorwaarden. Tegen alle verwachtingen in stevent het 4e kwartaal af op het beste kwartaal van 2012.

Afgelopen maand zijn er 82.500 bezichtigingen aangevraagd. Een stijging van maar liefst 20% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen steeg met 8% vergeleken met november 2011. November telde 8.500 woningtransacties. Daarmee evenaart november de oktoberpiek met meeste woningverkopen in 2 jaar tijd.

Slimme kopers slaan hun slag

Het aantal bezichtigingsaanvragen geeft aan dat de kooplust onder woningzoekenden nog steeds sterk aanwezig is. Het hoge aantal woningverkopen heeft alles te maken met de plotselinge uitleg van het kabinet begin november over de term ‘onherroepelijke koopovereenkomst’. Hierdoor werd duidelijk dat kopers zelfs tot eind 2012 een woning kunnen kopen onder de huidige hypotheekvormen. De koop mag gerust in 2013 pas definitief worden. Eerder ging men er juist vanuit dat de overeenkomst nog dit jaar definitief moest zijn, dus geen ontbindende voorwaarden meer mocht bevatten.

Verwachting december

Het verschil tussen de huidige en nieuwe hypotheekvormen kan een koper over de gehele looptijd tienduizenden euro’s schelen. Logisch dus dat er nog steeds sprake is van een opleving. Het aantal bezichtigingsaanvragen is ook de laatste dagen onverminderd hoog. Naar verwachting zal de trend van de afgelopen 2 maanden zich in december doorzetten.

Toelichting woningmarktindicator 2012

Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele indicator om aan te geven hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld. Verkochte woningen (onder voorbehoud) geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Bron: APS