Zakelijke dienstverleners kijken momenteel niet erg rooskleurig naar de toekomst. Maar liefst 34 procent van de zakelijke dienstverleners in de Benelux verwacht namelijk dat hun winst dit jaar lager uit zal vallen. Daarnaast rekent ook 22 procent op een vermindering van de cashflow. Dit blijkt uit het Pierre Audion Consultants (PAC) onderzoek uitgevoerd op verzoek Unit4, leider in cloud bedrijfssoftware voor dienstverlenende organisaties, onder beslissers in de zakelijke dienstverlening van vierhonderd bedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Ook verwacht een kwart (26%) dat zij in 2023 minder klanten zullen hebben.

Wanneer we bovenstaande Benelux resultaten vergelijken met de antwoorden uit andere Europese landen en de Verenigde Staten, blijken professionals in de Benelux behoorlijk pessimistisch te zijn. Zo verwacht slechts 22 procent van de zakelijke dienstverleners wereldwijd dat zij hun winst dit jaar zien dalen. Een verminderde cashflow wordt door vijftien procent van de organisaties voorspeld.

Tijd om te innoveren

Bedrijven grijpen de onzekere economische tijd wel aan om te innoveren. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, want 39 procent geeft aan hierin geremd te worden door legacy systemen. Maar hier hopen ze de komende jaren verandering in te kunnen brengen. Bijna twee op de vijf (37%) organisaties is namelijk van plan om hun finance & accounting tools de komende drie jaar naar een shared services model over te zetten.

De onzekere economie zorgt er tegelijkertijd voor dat bedrijven medewerkers moeten laten gaan. Een op de drie zakelijke dienstverleners (32%) verwacht aan het eind van het jaar minder medewerkers te hebben. Gelukkig wordt er ook nagedacht over andere manieren om het tij te keren. Zo profileren zakelijke dienstverleners zich steeds vaker als een partner die ook maatschappelijk betrokken is. Een quick win op dit gebied wordt volgens 63 procent gevonden in het gebruik van duurzame energiebronnen. Toch zorgt de onzekere economie er ook voor dat maar liefst 37 procent van de zakelijke dienstverleners hun ESG-strategie het laatste jaar minder aandacht heeft gegeven.

Stefan Klein, Sales Manager Benelux bij Unit4: “Door de onzekere economische tijd hebben minder bedrijven vertrouwen in de nabije toekomst en ook zakelijke dienstverleners zijn daar geen uitzondering in. Toch verwacht ik dat bedrijven kijken naar wat zij kunnen doen om het sentiment om te draaien. Dit is een perfect moment om je bedrijfsprocessen en -tools eens goed onder de loep te nemen en de focus te verleggen naar innovatie. Neem nu eindelijk eens afscheid van de legacy systemen die niet meer volledig passend zijn en kijk naar software die vóór je werkt. Zo zorg je ervoor dat je de huidige problematiek de baas kunt blijven en klaar bent voor een toekomst waarin de economie weer zal stabiliseren.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder senior business en technologie managers bij 400 grote en middelgrote organisaties voor professionele dienstverlening in Europa (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, DACH, Benelux, Scandinavië) en de VS. 50 respondenten werden in de Benelux ondervraagd. Alle deelnemende organisaties hebben tussen 500 en 5.000 werknemers. Het onderzoek werd uitgevoerd in het eerste kwartaal van 2023.

Bron: Unit4