Het zakendoen in Engeland is sinds de Brexit in een behoorlijk ander daglicht komen te staan. Zeker de onderzekerheid die de Brexit met zich meebrengt, zorgt ervoor dat niet iedereen meer staat te popelen om zaken te gaan doen in Engeland. Toch blijft het een belangrijke handelspartner. Engeland heeft een rijke wereldhandel. Bovendien is het een belangrijk industrieland. Daar liggen zeker kansen. Hierdoor is ook vandaag de dag Engeland een interessante optie wanneer u met uw bedrijf de grens over wilt gaan. Uiteraard zijn er best wat zaken die u moet weten alvorens u zaken gaat doen in Engeland. In dit artikel geven we een aantal nuttige tips die u zeker verder gaan brengen.

Zakendoen in Engeland: wat moet u weten over de cultuur?

Zeker in de omgang zijn er best wel wat culturele verschillen waarvan u op de hoogte moet zijn, Zakendoen in Engeland vereist dus enige culturele kennis van het land. Zo zijn de Engelsen enorm beleefd. Daarom kunnen zij zich wel eens voorzichtiger uitdrukken dan zij in feite bedoelen. “I would suggest […]” betekent vaak dat u een opdracht krijgt en dus niet een voorstel zoals wij het als Nederlander zouden interpreteren.

Daarnaast is het belangrijk dat u de Engelse taal goed beheerst. Als Nederlanders zijn wij snel overtuigd dat we de taal goed beheersen, maar de moeilijkheid zit in de manier waarop u dient uit te drukken. De uitdaging zit dus ook in de manier waarop de Engelsen zich uitdrukken. Het kan daarom verstandig zijn van tevoren aan te geven dat u uit Nederland komt. U kunt dan wat makkelijker om verduidelijking vragen wanneer u iets niet begrijpt. De Engelsen zullen het in dat geval tevens sneller begrijpen indien u zich niet helemaal conform de regels uitdrukt. Het is in ieder geval altijd verstandig om zeer beleefd te zijn. Zet daarbij ook nooit te veel druk. Anders is de kans groot dat Engelsen afhaken.

Waar op te letten bij een zakelijke afspraak in Engeland?

Wanneer u gaat zakendoen in Engeland en u een afspraak heeft gepland met een Engelse zakenpartner, dan zijn er een aantal zaken die handig zijn om te weten. Allereerst is het belangrijk om op tijd te komen. Engelsen zijn punctueel en gaan efficiënt om met hun tijd. Op tijd komen is dus iets dat zij belangrijk vinden. Vertrek daarom altijd op tijd om de kans zo klein mogelijk te maken dat u te laat komt.

Als u op gesprek gaat, is het belangrijk om goed gekleed te gaan. Voor zakendoen in Engeland geldt dress to impress. Twijfelt u over de kledingkeuze? Ga dan liever voor netjes dan dat u underdressed op een afspraak verschijnt. De reden dat goed gekleed indruk maakt is dat Engelsen daar veel status aan ontlenen. Maatpakken en handgemaakte schoenen is daarom iets wat niet ongewoon is in het zakelijke kledingbeeld in Engeland.

Wanneer u in gesprek gaat met uw zakelijke partner in Engeland, dan is het verstandig zakelijk en privé gescheiden te houden. Bij zakendoen in Engeland is het gepast zakelijk en privé strikt apart te behandelen. Zorg tijdens het zakendoen in Engeland dat het gesprek rustig verloopt. Indien u gelijk ter zaken komt, dan loopt u het risico dat de Engelsen afhaken. Gebruik het eerste gesprek om de persoon beter te leren kennen zonder daarbij te persoonlijk te worden. Daarnaast is het ook belangrijk om aan te geven hoe fijn u het vond om uw zakenpartner in Engeland te leren kennen.

Andere aspecten om rekening mee te houden als u gaat zakendoen in Engeland

Uiteraard is het doel om uiteindelijk een mooie deal te sluiten in Engeland. U wilt natuurlijk dat er een factuurstroom op gang komt. Dit vertaalt zich wel naar extra organisatorische zaken die u moet regelen binnen uw onderneming. De betreffende facturen zullen namelijk in het Engels moeten worden opgesteld. Dat geldt uiteraard ook voor eventuele herinneringen. Daarvoor zal de overeenkomst tevens in het Engels moeten worden opgesteld. Zorg daarbij dat u op juridisch gebied goed wordt bijgestaan.

mkbZeker en zakendoen in Engeland

Met mkbZeker van Atradius heeft u in één keer een aantal zaken geregeld die ook goed van pas komen wanneer u gaat zakendoen in Engeland. Zo is het een optie om van tevoren een kredietwaardigheidscheck te doen van een potentiële nieuwe klant in Engeland. Mocht uw Engelse klant na meerdere herinneringen niet betalen? Dan kunt u de vordering overdragen aan Atradius Collections, een uitstekend incassobureau met wereldwijde dekking. Zij hebben daarnaast tevens de expertise om voor u in Engeland een vordering te innen. Dit geldt tevens voor juridische incasso. Mocht betaling uiteindelijk uitblijven? Dan is 90% van de vordering gedekt.

Bron: Atradius