Van alle provincies betalen Zeeuwen het snelst. Een crediteur die zijn rekening naar Flevoland stuurt, moet het langste wachten op zijn geld. Dit blijkt uit onderzoek van Graydon. Het verschil is precies 5 dagen, oftewel een volle werkweek.
Zeeland, al tijden koploper in betalingssnelheid
In Zeeland wordt het snelst aan de betalingsverplichting voldaan. Gemiddeld staat daar een nota 42 dagen open. Een gegeven dat niet alleen in het tweede kwartaal van 2010 opgaat, maar ook het hele voorgaande jaar.

Flevoland loopt al een tijdje achter in betalingssnelheid
Sterker, Flevoland betaalt elk kwartaal langzamer dan de andere provincies. Een factuur die betaald moet worden vanuit Flevoland, wordt gemiddeld voldaan na 47 dagen. In het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg het verschil met Zeeland nog vier dagen, inmiddels is dit opgelopen tot 5 dagen. Geheel 2009 liep de provincie ook al telkens een dag achter in vergelijking tot de overige provincies.

Gevolgen van te laat betalen
De gevolgen van te laat betalen zijn duidelijk. Iedereen wacht op elkaar met als gevolg een economie die steeds langzamer op gang komt. Graydon waarschuwt dan ook voor de financiële gevolgen voor ondernemingen en de invloed van een trage betalingsmoraal op het aantal faillissementen.

Overzicht van het gemiddeld aantal dagen dat een factuur openstaat in een provincie in het tweede kwartaal van 2010

– Flevoland 47 dagen
– Groningen 46 dagen
– Zuid- Holland 46 dagen 
– Overijssel 46 dagen
– Utrecht 45 dagen
– Friesland 45 dagen
– Noord- Holland 45 dagen
– Drenthe 45 dagen
– Gelderland 44 dagen
– Limburg 44 dagen
– Noord- Brabant 44 dagen
– Zeeland 42 dagen

Bron: creditexpo.nl