Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven, zeiden ze vroeger bij ons thuis. Nou zeiden ze wel meer, maar deze simpele levensles heb ik altijd onthouden. Als je geen geld in je zak hebt, moet je uit de kroeg blijven. Als je geen nieuwe auto kunt betalen, neem je een tweedehandsje, of de bus. Nooit lenen voor luxe. Voor veel mensen in deze verwende wereld schijnt dat toch moeilijk te zijn. Die geloven nog in sprookjes en worden pas wakker als de deurwaarder aan de bel trekt. Maar ervan leren?

Zo hoor ik tot mijn stomme verbazing dat je nu ook op afbetaling met vakantie kunt. Nieuwe trend: op de pof naar de Costa del Sol. Kredietverschaffer PrimeLine komt daarmee. Profiteer van het vakantiebetaalplan. Voorbeeld: je boekt bij een reisorganisatie een trip Torremolinos voor 2500 euri, PrimeLine schiet dat even voor en je gaat na terugkomst veertien maanden lang 190 terugbetalen. Dus in totaal 2660 euro, ofwel 160 euro rente.

Lijkt me vreselijk. Zal je zien dat het veertien dagen regent in Torremolinos, dat je vrouw d'r voet verstuikt, je dochter zwanger raakt van een obscure ober en je zoon wordt opgepakt wegens openbare dronkenschap. En dan moet je na al die ongein ook nog veertien maanden lang betalen aan die o zo aardige kredietverschaffer PrimeLine.
Fijne vakantieherinnering. Nog even los van die honderdzestig euro rente.
Volgens PrimeLine ongetwijfeld niet veel, maar in mijn beleving tachtig biertjes.
Dat noemden ze vroeger thuis zondegeld.

Dit column is geschreven door John Bas, journalist bij BN/DeStem en met toestemming doorgeplaatst. Hieronder treft u de link naar het oorspronkelijke artikel.

Bron: www.bndestem.nl/dossiers/columns/6144760/Zondegeld.ece