Nederlanders betalen rond de 45 euro premie per jaar teveel aan de verplichte zorgverzekering schrijft Skipr.nl. Wanbetalers drijven de prijs op. Dit blijkt uit de VWS-verzekerdenmonitor die Ab Klink (VWS) op 17 mei naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Klink wil het bedrag van 45 euro snel omlaag te krijgen. "Ons zorgstelsel is gebaseerd op onderlinge solidariteit en om die reden is het natuurlijk niet eerlijk dat bepaalde groepen het laten afweten wanneer het op betalen aankomt", aldus Klink.

Het kabinet heeft een wetsvoorstel in voorbereiding om, na de wanbetalers, nu ook de onverzekerden op te sporen en aan te pakken. De overheid en de Nationale Ombudsman gaan hiertoe ook gerichte voorlichtingscampagnes voeren. Het aantal onverzekerden ligt rond de 150 duizend personen.

Het overheidsoffensief tegen wanbetalers heeft resultaat blijkt uit de verzekerdenmonitor. Vorig jaar september betaalden rond de 300 duizend personen geen zorgpremie. Dit aantal is teruggelopen naar 175 duizend personen. Met ruim 125 duizend personen is inmiddels een betalingsregeling getroffen.

Klik hier om de verzekerdenmonitor 2010 te downloaden.

Het wetsvoorstel om onverzekerden op te sporen en aan te pakken is op 19 mei jongstleden aangenomen (redactie creditexpo.nl)

Bron: Skipr.nl