Drie genomineerden presenteerden tijdens een drukbezochte Credit Expo 2023 hun Award-pitch van 15 minuten aan de vakjury en een zaal vol vakgenoten om de jury te overtuigen van de kracht en duurzaamheid van hun innovatie. Het was een close finish voor de VVCM Credit Management Innovation Award. Voor de uitreiking van het SRCM Duurzaam Credit Management Accent was de jury unaniem.

Ingewikkelde innovaties helder gepresenteerd

De presentaties van Experian en AiVidens – beiden innovaties op basis van data en kunstmatige intelligentie – kwamen ondanks de ingewikkelde materie helder en duidelijk voor het voetlicht.

De innovatie van AiVidens concentreert zich op klantinzichten om het werkkapitaal te maximeren, de operationele efficiency van het creditmanagement te verbeteren, achterstanden en bad debts te reduceren en de kasstroom betrouwbaar en nauwkeurig te voorspellen.  Op portefeuille- en op klantniveau ondersteunt het de credit/collection manager met beter inzicht in de risico’s en het betaalgedrag van klanten.

De innovatie van Experian is ontwikkeld om fraude door cybercriminelen te elimineren en onterechte afwijzing van klanten te voorkomen. Dat levert dubbel voordeel op voor e-commerce ondernemers: minder afschrijvingen en meer omzet. Omdat alle transacties in een split second met een hoge nauwkeurig geïdentificeerd worden, worden ‘echte’ klanten niet meer afgewezen en krijgen ze een eenvoudig en probleemloos afrekenproces aangeboden.

Jongeren bewust maken van geldzorgen

De pitch van Zuyd Groep ging over het voorkomen van schulden bij jongeren. Dat begint bij de bewustwording over wat het betekent om geldzorgen te hebben. Niet een onderwerp waar jongeren meteen voor warm lopen. Die barrière werd opgelost met gamification: een mobiele escaperoom (omgebouwde caravan) die in combinatie met een lesprogramma op Basisscholen, VMBO’s, MBO’s en HBO’s in de provincie Limburg werd aangeboden. Durf jij te vragen – het schuldenspel wordt ondersteund door de provincie Limburg, woningcorporatie ZoWonen, Burgerkracht Limburg en de Kredietbank Limburg.

En de winnaars zijn…

De jury was unaniem in haar keuze om Zuyd Groep het SRCM Duurzaam Credit Management Accent 2023 toe te kennen. Preventie om te zorgen dat jongeren niet in de schulden komen en ze te leren waar ze terecht kunnen als dat wel mocht gebeuren, vond de jury een initiatief dat een landelijke uitrol verdiend.  De duurzaamheid van het idee door samenwerking met ketenpartners was een extra plus.

Carlo Eussen, Zuyd Groep

De VVCM Credit Management Innovation Award 2023 ging naar Experian, waarbij de jury de combinatie het bestrijden van cybercriminaliteit met een betere klantervaring een oplossing vond voor een actueel en serieus maatschappelijk probleem.

Samenstelling van de jury

De deskundig jury was samengesteld uit eerdere winnaars van de VVCM Credit Management Innovation Award en Credit Managers van het jaar:  Sabine van den Boogaard (Syncasso), Martin Neef (Vattenfall), Casper Sonnega (Zelfstandig adviseur) en Jennifer Rietveld (Vicevoorzitter Raad voor Certificering SRCM).

Bron: Credit Expo 2023