Het sturen van een spooknota of het onder valse voorwendselen aansmeren van een duur advertentiecontract wordt bestraft met een celstraf van maximaal twee jaar.

Dat staat in het initiatiefwetsvoorstel dat Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) vandaag hebben ingediend. Bijzonder goed nieuws, vindt MKB-Nederland. Duizenden ondernemers zijn – vaak voor forse bedragen – gedupeerd door deze misleidende praktijken.

Acquisitiefraude kost het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting 480 miljoen euro. Tot op heden is vervolging van advertentiefraudeurs echter niet mogelijk. De rechtbank in Groningen oordeelde een jaar geleden in een proefproces van MKB-Nederland dat de politiek aan zet is om ondernemers te beschermen. De wet op de Oneerlijke Handelspraktijken is namelijk alleen van toepassing op consumenten.

Gesthuizen en Van Oosten hebben die handschoen opgepakt, een Kamermeerderheid heeft zich inmiddels achter hen geschaard, tot vreugde van MKB-Nederland. Een snelle invoering van deze wet geeft een duidelijk signaal dat fraude hard dient te worden bestreden. Acquisitiefraude is uitgegroeid tot een professionele en georganiseerde vorm van criminaliteit.

Politie en Openbaar ministerie zijn dankzij de nieuwe wet beter gewapend tegen dit soort fraudeurs. Opsporing en vervolging heeft tot nu toe geen prioriteit; fraudeurs hebben vrij spel. Een waardevol neveneffect is dat het private partijen (energiebedrijven, banken, webhost) de mogelijkheid biedt de klantrelatie met fraudeurs te verbreken. Ook dat draagt bij aan een betere preventie.

Ondernemers die vragen hebben over een mogelijk valse factuur of aanbieding voor een advertentie kunnen terecht bij de Fraudehelpdesk.

Bron: MKB Nederland