Beslag- en executierecht herzien!

Soms is het onvermijdelijk en voelen leveranciers zich gedrongen om het vermogen van hun klanten aan te spreken bij wanbetaling. Want: 1. afspraak is afspraak en 2. elke debiteur staat met zijn totale vermogen garant voor zijn schulden.

Het beslag- en executierecht is de afgelopen maanden behoorlijk herzien. Als dieren behoren tot je vermogen heb je in sommige gevallen meer bescherming gekregen. Behoren heilige koeien tot je vermogen, dan is het voor schuldeisers een stuk eenvoudiger geworden om beslag te leggen.

Per 1 april is administratief beslag op voertuigen mogelijk. Dit betekent dat de gerechtsdeurwaarder niet de auto hoeft te zien om beslag te leggen. Dat kan van achter zijn bureau na raadpleging van het RDW. Het beslag wordt vervolgens ingeschreven in de registers van het RDW. Groot voordeel is dat het kenteken niet op naam van een ander gezet kan worden. Dus verkoop wordt hierdoor onmogelijk. Vraag is natuurlijk nog wel of de kentekenhouder ook de eigenaar is!

Als de debiteur eigenaar is van een gezelschapsdier, kan daar in beginsel geen beslag (meer!) op worden gelegd. Het gaat hier over huisdieren die ook echt in huis worden gehouden. Ook de spullen die nodig zijn voor de verzorging kunnen niet worden beslagen. Uitzondering: als op een of andere manier de spullen in de gegeven omstandigheden als bovenmatig kunnen worden aangemerkt.

Leuke weetjes voor juristen!  En misschien ook nuttig voor debiteurenbeheerders? Ja zeker; kennis van de hele keten maakt je meer allround en zelfverzekerder. Daarnaast kun je bijdragen aan een compleet klantprofiel als je weet wat je moet vragen en waarop je moet letten.

Meer weten over dit onderwerp en andere wijzigingen? Volg dan de digitale training Beslag- en Executierecht Actueel bij Pactis Vakopleidingen op 3 juni a.s.

Meet weten: Digitaal Beslag- en Executierecht Actueel (pactis.nl)

Bron: Credit Expo