,,Enig lichtpunt is dat het betalingsgedrag van de overheid is verbeterd. Wij betreuren dat er ondanks de inspanningen van de zelfstandigenorganisaties geen schot komt in een aantal afspraken die deze problematiek ook op het grotere Europees niveau moet regelen.'' LVZ roept de politici met een hart voor zelfstandigen en ondernemers dan ook op hier de komende weken werk van te maken.;', zegt LVZ-directeur Luc Soens. ,,Het betalingsbevel had dit kunnen vermijden''.

,,Enig lichtpunt is dat het betalingsgedrag van de overheid is verbeterd. Wij betreuren dat er ondanks de inspanningen van de zelfstandigenorganisaties geen schot komt in een aantal afspraken die deze problematiek ook op het grotere Europees niveau moet regelen.'' LVZ roept de politici met een hart voor zelfstandigen en ondernemers dan ook op hier de komende weken werk van te maken.

Verlenging btw in de bouw
Dat de btw-verlaging in de bouw waarschijnlijk verlengd wordt is een goede zaak. De bouw is een belangrijke indicator voor de hele economie. Dus is het nodig dat er een stimulans blijft om deze activiteiten niet te laten stilvallen. Hoewel het inkomen van de meeste werkende Belgen niet is achteruitgegaan stellen we een vertraging van de consumptie-uitgaven vast en een verhoging van de spaarinspanningen. Allicht heeft dit alles te maken met vertrouwen. LVZ vindt het nodig dat de overheid inspanningen levert om dat vertrouwen in de economie te vergroten. De verlenging van de tijdelijke verlaging van de btw in de bouw past daar perfect in.

En ook btw verlagen in de horeca
Daarom begrijpt LVZ ook niet waarom de btw-verlaging in de horeca een stille dood lijkt te sterven. Ook deze sector heeft een stimulans broodnodig om te overleven en een nog grotere faillissementengolf te vermijden. Maar in plaats van een positief signaal te geven naar de bevolking en de consumptie aan te moedigen, worden we om de oren geslagen met studies die al dan niet genoeg nieuwe arbeidsplaatsen beloven en die het kostenplaatje van de gemiste btw-inkomsten onderschatten of overdrijven. Op die manier komen we er niet. Een btw-verlaging kan ook hier de consumptie aanwakkeren en omzet en werkgelegenheid scheppen.

Bron: www.politics.be