Bijna een kwart (23,9%) van de Nederlandse ondernemingen betaalde hun facturen in 2023 te laat. Dit blijkt uit cijfers van Altares Dun & Bradstreet. Opvallend is dat grote bedrijven (65,9%) vaker facturen te laat betaalden dan zeer kleine bedrijven (21,2%) en kleine bedrijven (31,0%). Toch staat Nederland nog steeds in de top vijf van meest punctuele betalers in Noord-Europa, wat aantoont dat de impact van eerdere crisissen nog minimaal is.

Voor het derde jaar op rij ziet Altares Dun & Bradstreet een verbetering in het tijdig betalen van facturen door Nederlandse bedrijven. Maar liefst 76,1 procent van de facturen werd binnen de betaaltermijn voldaan, wat een stijging van 1,2 procent betekent ten opzichte van 2022. Slechts 0,4 procent van de facturen werd na negentig dagen betaald (0,5% in 2022).

Grote bedrijven betalen later

Vergeleken met andere Europese landen is in Nederland een bijzonder patroon te zien. Hoewel Nederland behoort tot de meest punctuele betalers in Noord-Europa, zijn er grote verschillen in het betaalgedrag tussen grote en kleine bedrijven. Hoe groter het bedrijf, hoe later betaald wordt. Van de zeer kleine ondernemingen werd 78,8 procent van de facturen op tijd betaald, en bij kleine ondernemingen was dit 69 procent. Zij doen het aanzienlijk beter dan middelgrote (50,9%) en grote bedrijven (34,1%).

Verschillen per sector

Vergeleken met 2022 zien we dat steeds meer bedrijven in de retail (+4,1%) en financiële dienstverlening (+2,1%) op tijd betalen. In 2023 betaalde 82,3% van de bedrijven in de retail op tijd, terwijl in de financiële dienstverlening 78,3% van de bedrijven tijdig betaalde. In sommige sectoren ging het betaalgedrag echter iets achteruit. In de bouw daalde het aantal bedrijven dat op tijd betaalt met 0,5 procent tot 75,1 procent, en in de industrie nam dit aantal af met 0,3 procent tot 62,9 procent.

Nederland in top 5, België bungelt onderaan

Nederland behoort tot de meest punctuele betalers in Europa. Het land dat zich het beste aan de betaaltermijnen houdt, is Denemarken met een punctualiteitspercentage van 94,2 procent. In ons buurland België werden facturen het minst vaak op tijd betaald (40,4%).

Barry de Goeij, Senior Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet, zegt: “Deze cijfers, samen met onze eerdere rapporten over faillissementen, illustreren de weerbaarheid van onze economie. Echter zien we net als in de voorgaande jaren dat middelgrote tot grote bedrijven aanzienlijk slechter betalen dan micro- en kleinbedrijven. De recent aangescherpte wetgeving voor betalingstermijnen – van zestig naar dertig dagen – lijkt nog geen invloed te hebben op het betalingsgedrag van deze ondernemingen.”

Bron: Altares Dun & Bradstreet