Hoeveel kun je besparen op de energierekening als je de thermostaat in huis een graad lager zet? Daarover praten energieambassadeurs van woningcorporaties die op bezoek gaan bij huurders om hen te helpen energie te besparen en zo de woonlasten naar beneden te brengen. Woningcorporaties Havensteder (Rotterdam) en Eigen Haard (Amsterdam) doen in het kader van het Europese project TRIME mee.

De energieambassadeurs zijn huurders uit de buurt die door de corporaties zijn opgeleid om andere huurders voor te lichten. Alle beetjes helpen: bewoners krijgen tips om lampen te vervangen door LED-lampen, tochtstrips op deuren en ramen te plaatsen en te koken met het deksel op de pan. ‘Behalve geld besparen op de energierekening en het milieu een handje helpen, is ook het sociale aspect erg belangrijk’, zegt John van der Knaap, senior projectleider Strategie van Havensteder. ‘Bewoners gaan hierover met elkaar in gesprek.’

Bewustwording

‘Het gedrag van bewoners is erg belangrijk bij het besparen van energie’, zegt Ilse van Andel, senior adviseur Strategie van Eigen Haard. ‘We steken veel geld in het verduurzamen van onze woningen. Ondertussen laten meerdere onderzoeken zien dat bewoners na renovatie in hun energiezuinige woning toch een hoge energierekening hebben. Bewustwording en gedragsverandering van bewoners zijn minstens zo belangrijk als de fysieke aanpak via de stenen.’

‘De praktijk heeft inmiddels geleerd dat een folder of voorlichtingsbijeenkomst over energiebesparing niet voldoende is om gedrag te veranderen, dat vraagt om herhaling van de boodschap’, vervolgt Van der Knaap. De energieambassadeurs gaan daarom meerdere malen bij de deelnemende huurders langs. Bij ieder bezoekje nemen ze een gadget mee, zoals folie voor achter de radiator of een douchecoach, dat is een zandloper om de douchetijd in de gaten te houden. Inmiddels doen er bij Havensteder 40 huishoudens mee aan TRIME. Bij Eigen Haard zijn dat er al 141.

Europees project

Bij het Europese project TRIME (Trias Mores Energeticia) zijn woningcorporaties uit vijf landen betrokken. Het doel van het driejarig programma is om in 2017 het energieverbruik van huurders die meedoen met 9 procent terug te brengen. Energieambassadeurs spelen daarbij een belangrijke rol. De bewoners of de ambassadeurs geven ook de meterstanden door aan de Technische Universiteit die ze in opdracht van TRIME analyseert.

Overigens werkte Eigen Haard al langer met energieambassadeurs. ‘Maar door TRIME weten we straks precies wat het effect is en krijgen we informatie over de manier waarop we het gedrag van bewoners het beste kunnen veranderen.’ zegt Van Andel. ‘Deze aanpak past in onze lange-termijnstrategie voor milieu en duurzaamheid. Daadwerkelijke energiebesparing en daarmee ook woonlastenbesparing vinden wij erg belangrijk. In de toekomst gaat Eigen Haardbewoners benaderen die het financieel moeilijk hebben, bijvoorbeeld huurders met een huurachterstand.

Havensteder koppelt TRIME aan de prestatieafspraken, zegt Van der Knaap. ‘Bijvoorbeeld in de gemeente Capelle aan den IJssel. Daar is afgesproken dat de gemeente, de corporatie en de huurders samen met TRIME aan de slag gaan. Zo zullen de huurdersorganisaties hier de energieambassadeurs gaan werven.

Bron: Aedes