Al geruime tijd daalt de omvang van de bancaire hypothecaire kredietverlening door Nederlandse banken, maar het tempo van de krimp neemt sinds maart 2014 af. Daalde de totale hypotheekportefeuille in maart 2014 met 1,4% op jaarbasis, in september 2016 was dat nog 0,3%.

Met uitzondering van de maand juli is de maand-op-maandgroei van bancaire hypotheken sinds maart 2016 zelfs positief. Er werd in die periode voor 1,2 miljard euro meer hypothecair krediet verstrekt door Nederlandse banken dan er werd afgelost door klanten. Deze ontwikkeling stemt overeen met het beeld dat de Nederlandse huizenmarkt aantrekt.

Sinds begin 2013 is sprake van een daling van de hypotheekportefeuille van Nederlandse banken, onder meer als gevolg van verscherpte kredietvoorwaarden. Ook stimuleert de relatief lage rente op spaargeld huiseigenaren met een bestaande hypotheekschuld om af te lossen.

Na maart 2014 neemt het tempo van de krimp af door een positiever economisch sentiment en de toegenomen betaalbaarheid van huizen. Dit ondanks de strengere toezichtseisen voor banken, de nog altijd lage spaarrente en verdere aanscherping van de leenvoorwaarden (lagere aftrek en maximale hypotheeksom ten opzichte van de waarde van de woning).

De positieve signalen manifesteren zich ook in de statistieken met betrekking tot de volumes aan nieuwe hypotheken (bruto verstrekkingen). In de eerste negen maanden van 2016 werd door Nederlandse banken voor 33,6 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt aan ingezetenen van het eurogebied, terwijl de teller in dezelfde periode vorig jaar bleef steken op 28,4 miljard euro. Het grootste deel hiervan slaat neer in Nederland, aangezien de totale hypotheekportefeuille van Nederlandse banken aan huiseigenaren in andere landen binnen het eurogebied slechts 2,4 miljard euro bedraagt.

Bron: DNB