Het kabinet wil een Europees register van frauduleuze bestuurders.

Dat zei staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) in de Raad van ministers van Justitie in Dublin. De bedoeling is om hiermee te voorkomen dat iemand die in Nederland of een andere EU-lidstaat een straf- of civielrechtelijk bestuursverbod opgelegd heeft gekregen zijn malafide praktijken vervolgens in een andere lidstaat of in Nederland voortzet.

Het voorstel van Teeven sluit aan bij de aanpassing van de Nederlandse Faillissementswet die minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in november jongstleden al aankondigde om faillissementsfraude in Nederland harder aan te pakken. Rond 1 maart 2013 gaat er een voorstel in consultatie voor een civielrechtelijk bestuursverbod bij faillissementen. Onderzocht wordt verder of de Kamer van Koophandel malafide bestuurders kan weren uit het Handelsregister en nieuwe inschrijvingen kan voorkomen. Nederland kent al een strafrechtelijk bestuursverbod.

Het voorstel van Teeven wordt meegenomen door de Europese Commissie bij de discussies over de door haar voorgestelde herziening van de Europese faillissementsregels. Jaarlijks gaan momenteel zo’n 200.000 Europese bedrijven failliet en gaan zo’n 1,7 miljoen banen verloren. Een kwart van deze bedrijven heeft activiteiten in meerdere lidstaten.

Bron: Rijksoverheid.nl