Opnieuw hebben vijf grote bedrijven zich aangesloten bij Betaalme.nu, het initiatief dat ernaar streeft dat rekeningen van leveranciers uit het MKB binnen dertig dagen worden betaald. De nieuwe deelnemers zijn a.s.r. , SAP, de Kamer van Koophandel (KvK), de  Volksbank, en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML).

Inmiddels doen 45 grote afnemers mee aan het initiatief. “Ik heb veel waardering voor de partijen die zich bij Betaalme.nu hebben aangesloten en roep andere grote bedrijven op dit voorbeeld te volgen”, zegt minister Kamp van Economische Zaken. “Vooral bij mkb-bedrijven zorgt een betalingsachterstand voor tegenvallers. Daarom zet de overheid zich in voor het bevorderen van kortere betaaltermijnen via Betaalme.nu. Dat stimuleert economische groei en de werkgelegenheid. Bovendien laten bedrijven zo zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

1,6 miljard euro aan facturen

​Uit de laatste rapportage aan Betaalme.nu blijkt dat de grote afnemers die aan het initiatief deelnemen in 2016 voor 170.000 leveranciers uit het MKB een betaaltermijn hebben gehanteerd van maximaal 30 dagen. Dit betrof €1,6 miljard aan facturen. De grote afnemers die meedoen slagen er bovendien steeds beter in om hun kleinere leveranciers meer transparantie te bieden over hun betalingen, en om aan hun toegezegde verbeteringen te voldoen, zo blijkt uit de rapportage.

“Onze missie is om het leven van ondernemers makkelijker te maken. Bij deze missie hoort dan ook dat de Kamer vlot en binnen de gestelde termijn van 30 dagen haar leveranciers betaalt”, zegt Henk ten Cate, CFO van de KvK:  “a.s.r. wil ondernemers graag helpen”, stelt ook Jos Baeten, CEO van a.s.r. “Dat doen we met op maat gesneden verzekeringen, maar bijvoorbeeld ook via ons crowdfundingplatform Doorgaan.nl. Het is voor ons dan ook een logische stap om het initiatief Betaalme.nu te omarmen en betalingen aan onze leveranciers per direct uit te voeren zodra deze de juiste goedkeuringen hebben. Wij willen de ondernemers waar wij zaken mee doen niet nodeloos lang op hun geld laten wachten. Ook op deze manier steken wij het midden- en kleinbedrijf een helpende hand toe.”

Gaston Wijler, hoofd Inkoop en Financiën van WML: “Zoals een goede drinkwatervoorziening essentieel is voor de volksgezondheid, het welzijn en de welvaart van onze samenleving, is maatschappelijk verantwoord ondernemen voor ons bedrijf geen speeltje of hobby, maar een vanzelfsprekende en noodzakelijke manier van werken. Daar hoort voor ons ook een fatsoenlijk betaalgedrag bij. We bieden onze leveranciers een betaaltermijn van uiterlijk 30 dagen. We hopen dat goed voorbeeld goed doet volgen. Vanzelfsprekend én noodzakelijk!”

“Als marktleider in bedrijfssoftware en zakelijke netwerken weten we bij SAP als geen ander hoe belangrijk snelle, efficiënte en accurate uitwisseling van informatie tussen marktpartijen is voor een optimaal lopende business”, zegt CFO Harald Winkler van SAP. “Daarom bieden we onze volledige steun aan Betaalme.nu bij het streven naar snellere betaling of financiering van facturen van leveranciers in Nederland, om hen te helpen aan meer liquiditeit.”

Bron: Betaalme.nu