België gaat akkoord met het CETA-verdrag. Dat lijkt de weg vrij te maken voor een definitief vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada. ‘Dat is goed nieuws voor consumenten en ondernemers, zowel in geopolitiek als sociaal opzicht’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Consumenten en bedrijven profiteren

Door het CETA-verdrag ontstaan veel kansen. Zo verdwijnen door CETA de meeste importheffingen. Dat heeft direct tot gevolg dat producten uit Canada goedkoper worden. En doordat heffingen verdwijnen worden nu ook andere producten toegankelijk voor EU-consumenten.
Verder kunnen ook Nederlandse ondernemers, zoals baggeraars, voortaan meedoen aan Canadese overheidsaanbestedingen. En architecten kunnen bijvoorbeeld makkelijker over de grens zakendoen. Dat zijn vaak grote opdrachten waardoor dus nieuwe kansen en banen ontstaan voor Europese bedrijven en burgers, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Hoge EU-normen als wereldstandaard

Volgens de ondernemersorganisatiesis het belangrijk dat de EU nu laat zien dat het -als grootste handelsblok ter wereld- nog steeds handelsverdragen kan afsluiten, waarin de belangen van werknemers en bedrijven goed geregeld zijn.
Hierdoor kunnen Westerse arbeidsnormen en milieunormen een bredere standaard in de wereld worden, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Want terwijl Wallonië debatteerde over het CETA-verdrag veroveren Aziatische landen meer en meer marktaandeel, vaak zonder hoge normen als de EU nastreeft. Als de EU een solide basis neerlegt met CETA, kan dat uiteindelijk de hele wereld een dienst bewijzen, aldus de ondernemingsorganisaties.

Afsluiten van goede verdragen

Het proces rondom het CETA-handelsverdrag laat volgens de ondernemersorganisatieswel zien dat de EU kwetsbaar is als het gaat om het kunnen afsluiten van goede verdragen. Dit terwijl CETA extra belangrijk is, nu de onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie WTO al jaren stil liggen. CETA vraagt dan ook om een goede evaluatie van het proces, zodat de EU een betrouwbare partner blijft voor andere landen om verdragen mee af te sluiten.

Bron: MKB Nederland, VNO-NCW