Als het aan minister Blok ligt, kunnen (potentiële) huizenkopers bij eenzelfde salaris volgend jaar nog minder hypotheek krijgen.

MKB-Nederland en VNO-NCW waarschuwen dat dit, naast vele andere maatregelen, het broos herstel van de woningmarkt kan schaden. Zij roepen de minister op om af te zien van deze forse verhoging van de financieringslastpercentages. Dit plan is een tegenslag voor de woningmarkt.

Geen dringende reden

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is er geen enkele dringende reden waarom deze aanscherping van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) nu zou moeten ingaan. Voor komend jaar staan er al vijf maatregelen op stapel waardoor de financieringsmogelijkheden voor (potentiële) huizenbezitters minder worden. En al die maatregelen kunnen het broos herstel van de woningmarkt schaden, stellen de ondernemersorganisaties.

Huis kopen te moeilijk door overregulering

Een van de maatregelen is het steeds verder terugschroeven van het maximale leenbedrag op basis van het inkomen, ofwel de loan-to-income (LTI). MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat minister Blok de bestaande LTI-normen moet heroverwegen. Nederland is namelijk een van de weinige landen waar én strikte LTI-normen én strikte LTV (loan to value)-normen gelden. Een te scherpe norm op beide ratio’s (inkomen en woningwaarde) kan ervoor zorgen dat het kopen van een huis op een gegeven moment gewoonweg te moeilijk wordt door overregulering, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

De ondernemersorganisaties vinden dat de balans tussen eigen verantwoordelijkheid van de consument, hypotheekverstrekkers en de overheid uit het lood dreigt te worden geslagen. Zij waarschuwen voor nog meer overheidsingrijpen. Dat staat namelijk maatwerk in de hypotheekverstrekking voor specifieke groepen, als zelfstandigen, in de weg.

Plannen woningmarkt 2015

Als de plannen van minister Blok doorgaan, zijn vanaf januari 2015 de financieringslastpercentages voor hypotheken gemiddeld genomen fors lager dan in 2014. Voor inkomens tot 28.000 euro liggen de percentages maar liefst 3 tot 6,5 procentpunt lager. En voor de inkomens daarboven liggen de percentages ongeveer 0,5 tot 3 procentpunt lager.

In 2015 worden nog vijf maatregelen ingevoerd, die het veel consumenten moeilijker maakt een huis te kopen. Zo daalt het maximale leenbedrag, loan-to-value (LTV), van 104 naar 103 procent van de woningwaarde. Starters kunnen waarschijnlijk niet meer gebruik maken van de startersregeling. Ook vervalt in 2015 de belastingvrije schenking tot 100.000 euro, voor aankoop of aflossing van de woning. De NHG-grens wordt op 1 juli 2015 verlaagd naar 245.000 euro. En het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken daalt verder van 51,5 procent naar 51 procent.

Bron: MKB Nederland