Het Nederlandse bedrijfsleven is de facturen voor het eerst sinds een jaar tijd weer sneller gaan betalen. Sinds begin 2016 liepen de betalingstermijnen weer op, maar die trend lijkt nu even doorbroken. Uit de jongste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat tijdens het eerste kwartaal van 2017 bedrijven gemiddeld na 40,3 dagen betaalden. Dat is bijna een halve dag sneller dan een jaar geleden. In vergelijking met het vorige kwartaal is dit een verbetering van anderhalve dag.

“De trend van licht toenemend betaalgedrag is in het eerste kwartaal gekeerd,” zegt Elmar Stokhof, director Collections bij Graydon, “dat betekent dat we het jaar positief hebben ingezet als het om betaalgedrag gaat.” Na de crisisjaren zag bedrijfsinformatiespecialist Graydon de betaaltermijnen kwartaal op kwartaal verbeteren, tot het zich in 2016 stabiliseerde. “Als bedrijven onder druk staan, ligt de focus veelal op het binnenhalen van omzet. Betaalcondities raken dan ondergeschikt. Nu het bedrijfsleven over meer middelen beschikt, kan er weer gekeken worden naar de kwaliteit van de omzet”, verklaart Stokhof.

Vastgoed koploper in snelle betalingen, Transport betaalt het langzaamst

Op sectorniveau valt in de Graydon Barometer Betaalgedrag af te lezen dat facturen in de Vastgoedsector met 36,9 dagen het snelst worden betaald. Dat is bijna 6 dagen eerder dan een jaar geleden. De Winning van delfstoffen volgt met 38,3 dagen op de tweede plaats. De Landbouw, bosbouw en visserij vult met 38,4 dagen de top drie aan.

Het betaalgedrag in de Tansportsector is licht toegenomen in vergelijking met vorig jaar. De sector is met 43,2 dagen koploper als het gaat om trage betalingen. Facturen in deze sector worden gemiddeld bijna drie dagen later betaald dan de gemiddelde betaaltermijn in de rest van Nederland.

Nagenoeg alle sectoren zijn in 2017 sneller gaan betalen dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Alleen de sectoren Bouw, (afval)Waterverwerking en (semi)Overheid laten een slechter betaalgedrag zien.

Noord-Brabant en Utrecht zijn sneller gaan betalen

Op regionaal niveau zien we dat slechts twee Nederlandse provincies sneller zijn gaan betalen dan in dezelfde periode vorig jaar. Noord-Brabant (0,3 dagen sneller) en Utrecht (0,2 dagen sneller). De provincie Zeeland behoudt haar koppositie van snelste betaler met 38,7 dagen. Ook in deze provincie is het betaalgedrag, in lichte mate, afgenomen in vergelijking met vorig jaar.

In de provincie Flevoland worden facturen met 41,9 dagen het langzaamst voldaan. In deze provincie laten facturen in vergelijking met vorig jaar twee dagen langer op betaling wachten.

Bron: Graydon