Na het historische dieptepunt van vorig jaar zien de Nederlandse exporteurs weer licht aan de horizon. De ondernemers verwachten voor dit jaar zelfs een stijging van de export met 8 procent. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek Trends in Export van kredietverzekeraar Atradius en exportorganisatie Fenedex onder ruim 4000 exporteurs.

De exporteurs kregen vorig jaar harde klappen te verduren van de economische crisis.
Van de ondervraagde exporteurs zag 44 procent de exportomzet inzakken. ,,De 8 procent omzetgroei die de ondernemers verwachten, is natuurlijk een enorme opsteker voor de Nederlandse export, maar moet met enige nuance worden bekeken. Ondanks deze groei zijn we namelijk nog niet terug op het niveau van 2006-2008'', zegt directeur Frank Hauwert van Fenedex.

De exporteurs denken het herstel vooral dicht bij huis te vinden, met name in landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Buiten de Europese Unie zien de exporteurs kansen in Brazilië, Rusland, India en China. De meeste exporteurs richten in dit jaar overigens liever op het versterken van de huidige exportportefeuille in plaats van nieuwe exportlanden aan te boren. Slechts 34 procent geeft aan plannen te hebben nieuwe markten te betreden, terwijl dit anders tussen de 40 en 50 procent ligt.

Bron: Beursduivel.be