Deurwaardersbelangen.Nu, de Nederlandse belangenvereniging voor gerechtsdeurwaarders, uit haar grote zorg omtrent de effecten van een recente aanbesteding van het CJIB.

De voorlopige gunning van de aanbesteding van het CJIB voor hun opdrachtgevers Zorginstituut Nederland, RVO.nl, UWV, DUO en CAK draait uit op een sanering van de beroepsgroep gerechtsdeurwaarders.

Voor de aanbesteding waren ruim honderd gerechtsdeurwaarderskantoren actief voor de verschillende opdrachtgevers. Na de aanbesteding wordt dat aantal teruggebracht naar twaalf kantoren.

De meeste deurwaarderskantoren, die al vele jaren voor de overheidsopdrachtgevers werkzaam zijn, zijn voor een zeer belangrijk omzetdeel afhankelijk van de overheid als opdrachtgever. Bij sommige kantoren bedraagt die omzetafhankelijkheid meer dan 50%. De door het CJIB gecalculeerde bezuiniging op deurwaardersdiensten is grofweg € 12 miljoen.

Deze bezuiniging staat echter niet op zichzelf. Door de invoering van het programma “Kwaliteit en Innovatie in de rechtspraak (KEI) zal de deurwaardersbranche, naar verwachting een omzetverlies van € 9 miljoen te verwerken krijgen. Dit volgt uit de verslaglegging van de schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden in het kader van de behandeling van de nieuwe gerechtsdeurwaarderswet. Het huidige economische klimaat en de nieuw aangekondigde verhoging van de griffierechten dragen ook sterk bij aan de verlaging van de inkomsten van deurwaarders.

Bedreiging voor kwaliteit en rechtszekerheid

Hans Groenewegen, voorzitter van Deurwaardersbelangen.NU: “Deze aanbesteding heeft de werking van een koude sanering binnen onze beroepsgroep. De gerechtsdeurwaarder is door de Kroon benoemd om onafhankelijk de belangen van schuldeiser en schuldenaar evenwichtig te behartigen en laagdrempelig en kwalitatief toegang tot het recht te bieden. Zowel de positie als de kwaliteit van het ambt worden door deze gang van zaken ernstig beschadigd. Dat kan leiden tot kwalijke gevolgen voor de rechtszekerheid van zowel schuldeiser als schuldenaar”.

Inzake de aanbesteding van het CJIB heeft de belangenvereniging ten behoeve van haar leden de aanbestedingsadvocaat Gert Weerheim van het advocatenkantoor Bouwman Van Dommelen in de arm genomen en heeft inmiddels een Kort Geding tegen het CJIB aangespannen. De zaak dient op 3 februari 2015 bij de voorzieningenrechter in Den Haag.

Bron: Deurwaardersbelangen.Nu