Het college van burgemeester en wethouders wil er alles aan te doen om te voorkomen dat deze winter opnieuw Almeerse gezinnen worden afgesloten van elektriciteit en warmte.

Zo start wellicht binnenkort in Almere een pilot met prepaid energiemeters. ,,We zijn in gesprek te zijn met netwerkbeheerder Alliander over de mogelijkheden van een proef met deze meters'', aldus gemeentewoordvoerder Peter Spek.

In februari werd het idee van de PvdA en het CDA voor prepaid energie goed ontvangen.
Met een prepaid energiemeter betaalt een huishouden vooraf energie, zoals bij een prepaid telefoonkaart. De kaart kan steeds opnieuw worden opgeladen.

Naast een mogelijke pilot met prepaid energie, worden er gesprekken gevoerd over actief doorverwijzen van wanbetalers via een Nuon-incasseerder naar het Budget Bureau Almere (BBA). ,,De incasseerder kan dan mensen met een betalingsachterstand opgeven bij het BBA'', zegt Spek. ,,Die kan dan op zijn beurt naar de mensen stappen.''

Het BBA heeft het momenteel erg druk met het aantal aanmeldingen via de zogenaamde WIJN-regeling. Hiermee worden klanten met een betalingsachterstand op eigen verzoek aangemeld bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. De laatste weken is het aantal aanmeldingen sterk toegenomen. In de periode van 6 tot en met 18 november heeft de Nuon ineens 121 personen aangemeld.

Volgens Spek is dit een gevolg van fout handelen van Nuon. ,,Die heeft gewoon iedereen met een betalingsachterstand meteen doorverwezen en dat is niet in lijn met de afspraken. We hebben Nuon op de fout gewezen en hopen dat dit probleem snel wordt rechtgezet.''

In de ijskoude januarimaand dit jaar werden zeventien Almeerse huishoudens door Nuon afgesloten. Zeven van deze huishoudens hebben inmiddels hun schuld afgelost. Van de overige tien hebben vier huishoudens zich gemeld bij het BBA. Voor de overgebleven zes huishoudens is het incassotraject voortgezet.

Bron: www.almerevandaag.nl