Eind maart 2014 maakte de NVVK bekend dat in 2013 het aantal mensen met problematische schulden wederom gestegen is.

In het jaarverslag van de NVVK dat op 23 mei is verschenen wordt duidelijk dat de schuldenproblematiek zich diep in de samenleving heeft geworteld. Bij het oplossen daarvan speelt de overheid een bijzondere sleutelrol als wetgever, uitvoerder en schuldeiser. Daarom roept de NVVK de overheid op om haar methodiek van verrekening aan te passen en de mogelijkheid om beslag op toeslagen te leggen op te heffen.

Schulden diep geworteld in de samenleving

Schulden komen voor in alle lagen van de maatschappij. De NVVK ziet dat de groep mensen die een bovenmodaal inkomen, een huis met hypotheek of een eigen onderneming heeft en die zich voorheen prima zelf kon redden, nu steeds vaker hulp in moet roepen om de financiën op orde te krijgen. In 2013 is de NVVK daarom een samenwerking gestart met de grootste hypotheekverstrekkers om eigenwoningbezitters beter te kunnen helpen. Een andere groeiende groep mensen die een beroep doet op schuldhulpverlening, heeft een (te) laag inkomen en naast financiële ook op andere terreinen problemen. Hiervoor is door de NVVK aangepaste dienstverlening ontwikkeld, namelijk Duurzame Financiële Dienstverlening, waardoor mensen langer de tijd krijgen om hun inkomen en uitgaven in evenwicht te brengen en ondertussen te werken aan de onderliggende problematiek.

Bijzondere rol van de overheid

De overheid speelt een belangrijke rol in de schuldenproblematiek. Het ontstaan van schulden komt mede voort uit complexe wet- en regelgeving met eigen bijdragen, boetes, verrekeningen en terugvorderingen. De benodigde financiële basis voor het betalen van de vaste lasten en reguliere verplichtingen komt hierdoor in gevaar. Door deze wetgeving en de bijzondere positie als schuldeiser – de overheid gaat voor op andere schuldeisers – bemoeilijkt de overheid veel (van haar eigen) schuldhulpverleningstrajecten. Dit alles vindt plaats in de huidige context van de 3-decentralisaties, waarbij een bezuinigingsopdracht is meegegeven en de uitvoering van schuldhulpverlening, een verantwoordelijkheid van de overheid, geen prominente rol heeft gekregen. Budgetten voor schuldhulpverlening staan bij gemeenten onder druk en daarmee ook de aanpak van de schuldenproblematiek.

Mensen zijn en blijven zelf verantwoordelijk voor het op orde brengen en/of houden van hun eigen financiën. Echter veel inkomen wordt beïnvloed door wet- en regelgeving. Hierin zit een deel van het probleem en tegelijkertijd een mogelijke oplossing. De overheid is zich bewust van haar positie en onderneemt al verschillende initiatieven om bij te dragen aan het oplossen van schulden zoals de Rijksincassovisie, het Beslagregister en het aangekondigde Brede Moratorium in 2016. Echter, om een verdere groei van de schuldenproblematiek op korte termijn te voorkomen is het van belang dat het recht op verrekening van inkomen en, het beslag op toeslagen worden opgeheven en de methodiek van het verrekenen van toeslagen wordt aangepast naar reguliere betalingsmogelijkheden. De NVVK roept in haar jaarverslag de overheid op om hiertoe concrete maatregelen te treffen.

Bron: NVVK