Kleine ondernemingen en leveranciers hebben soms moeite om betalingen op tijd te voldoen. Een proactieve en snelle reactie is daarom erg belangrijk maar blijkt nog niet de norm. Ook uiten ondernemers onzekerheid omtrent hun financiële kennis.

Bijna 90% van kleine ondernemingen hanteert een maximale betaaltermijn van 30 dagen. Dit blijkt uit onderzoek van Funding Circle, het wereldwijde online leenplatform voor kleine ondernemingen, dat kritische factoren heeft geïndentificeerd over de wijze waarop ondernemers omgaan met betalingsproblemen.

‘Wij merken dat succesvolle ondernemingen actief bezig zijn met het betaalbeleid van hun eigen onderneming’, vertelt Daniël Vergne, Hoofd Debiteurenbeheer bij Funding Circle Nederland die het onderzoek heeft geleid. ‘Zeven op de tien ondernemers houden zich dagelijks bezig met bankzaken terwijl zij ook een bedrijf moeten runnen’, legt hij uit, ‘soms is het inschakelen van externe experts of een boekhouder raadplegen dan heel nuttig.’

Een gezond betaalgedrag voor ondernemingen

Het onderzoek Betalen en betaald worden heeft als doelstelling enkele kritische factoren te identificeren die kunnen bijdragen aan een gezond betaalgedrag. Er is gekeken naar hoe ondernemingen omgaan met facturatie en debiteurenbeheer, hoe de dagelijkse leiding het betaalbeleid kan beïnvloeden, en hoe ondernemers hun eigen financiële kennis beoordelen.

Dat slechts 20% van de ondervraagden zelf de jaarstukken samenstelt is kenmerkend zegt Daniël Vergne: ‘Sommige ondernemers uiten onzekerheid omtrent hun financiële kennis maar laten zichzelf wel -periodiek- bijscholen. Het systeem heeft baat bij een gezond betaalgedrag van ondernemingen.’

Financiële tegenvallers kunnen namelijk een impact hebben op zakelijk en persoonlijk vlak. Zo constateerde de KvK dat ruim de helft van MKB-bedrijven weleens het gevoel heeft gehad in zwaar weer te verkeren.

Ondernemers en investeerders ondersteunen

Het onderzoek geeft tien tips van succesvolle ondernemers om een gezond betaalbeleid te hanteren. Zo draagt tijdig en correct factureren bijvoorbeeld bij aan het maken van duidelijke afspraken met debiteuren. Daarnaast is het wenselijk om niet te afhankelijk te zijn van een kleine groep klanten of leveranciers, en moeten ondernemers zichzelf blijven bijscholen over de laatste fiscale en administratieve regels.

Jeroen Broekema, Directeur Funding Circle Nederland zegt: ‘Als platform ondersteunen wij ondernemers bij het realiseren van financiering en investeerders bij het realiseren van een eerlijk rendement door ze duidelijke en transparante informatie te verstrekken. De resultaten van het onderzoek zijn zowel voor ondernemers als investeerders interessant en geven enkele goede praktijken en tips van gelijkgestemden.’

De missie van Funding Circle is om te bouwen aan een betere financiële wereld. Voor het eerst is Funding Circle een deelnemende partij van de Week van het Geld, georganiseerd door het Ministerie van Financiën. Tijdens deze week gaat Funding Circle in gesprek met jong en oud om financiële beslissingen en het belang van spreiden te bespreken.

Download hier het volledige rapport.

Bron: Funding Circle