Exporteurs blijken geen brood te zien in de tijdelijke aanvullende staatskredietverzekering (TASK). Ze menen dat  er te hoge kosten en te strikte voorwaarden aan de regeling zijn verbonden. Deskundigen uit de wereld van kredietverzekering vragen zich af of versoepeling van de regeling op dit moment nog zinvol is.

Exporteurs sluiten doorgaans een kredietverzekering af om betalingsrisico's af te dekken. In dit geval vergoedt de verzekeraar schade door wanbetaling tot een bepaalde hoogte. Op het hoogtepunt van de kredietcrisis reduceerden veel verzekeraars deze limieten aanzienlijk of trokken zich volledig terug. Het kabinet besloot vorige zomer tot de invoering van TASK om de Nederlandse export te ondersteunen en aan de gang te houden.

"Maar de meeste bedrijven laten TASK tot nu toe links liggen. De kosten, 1,5% van het door de overheid toegekende kredietlimiet vinden veel ondernemers te hoog. Ook geldt de regeling niet als verzekeraars het gedekte bedrag tot nul hebben teruggeschroefd. Maar dat is juist de praktijk geweest bij de meeste kredietverzekeringsmaatschappijen", aldus Crick Dudok van Heel van verzekeringsmakelaar Aon.

Bron: MD Weekly