De Credit Managers’ Index (CMI) is in februari wederom gedaald. Deze keer met 4,3 punten ten opzichte van januari, de maand uitkomst is 48,4, een keiharde corrigerende tik. De euforie die aan het einde van 2017 hoogtij vierde is hiermee definitief ten einde.

De uitkomst is de laagste sinds juni 2013 en natuurlijk wel wat negatief geflatteerd maar laat toch zien dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Wederom is de omzet debet aan deze uitkomst, aan de andere kant zien we wel dat het aantal nieuwe klanten de omzetdaling bijna goed maakt. Maar toch, de omzet lijkt zelfs te zijn gehalveerd alhoewel er natuurlijk ook sprake is van seizoensinvloed, is dit toch een harde daling.

Gelukkig zien we ook positieve ontwikkelingen, het vervallen saldo krabbelt weer wat omhoog En we hoeven vooralsnog niet te vrezen voor een nieuwe hoos aan faillissementen, deze blijven met 309 uitspraken in februari (bron: www.faillissementen.com) op een stabiel laag niveau. Collega diffusie index PMI (Purchase Managers Index) lijkt tegelijkertijd record na record te halen, met 63,4 geeft deze uitkomst de burger moed en kunnen we met een gerust hart door. De uitkomst van de CMI van februari is slechts een corrigerende tik, de verwachting is dan ook dat de uitkomst van maart weer voornamelijk groene vergelijkingen laat zien. Belangrijk is en blijft natuurlijk wel dat de credit manager het vervallen saldo regisseert, deze blijft op het randje balanceren.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 86e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen,    vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor februari 2018 komt uit op 48,8 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie), een daling van 4,3 punten ten opzichte van januari. De gunstige factoren zijn gezamenlijk gedaald van 56,7 naar 50,9. Hierin valt vooral de zeer lage score voor de omzet op (39,3), het seizoen is hier van grote in vloed. Nog minder positief zijn de ongunstige factoren. Deze laten weer een verslechtering zien en dalen van 50,0 naar 46,7. Over het randje van krimp en daarmee een signaal we weer wat beter op moeten gaan letten. Een relatief hoog aantal kredietafwijzingen alsmede hoog aantal zaken dat is doorgezet naar een incassobureau of deurwaarder. Teken aan de wand of slechts een opschoonactie. Zien we de verbetering in het debiteurensaldo dan moeten we concluderen dat dat laatste het geval is. De maand maart laat traditiegetrouw vaak een verbetering zien, dat is ook dit jaar weer de verwachting. Navraag bij een aantal credit managers leert dat zij nu niet direct de noodklok luiden.

Bron: Ultimoo Group

Ook meedoen? ga dan naar www.creditmanagersindex.nl