DB.NU heeft vandaag op verzoek van haar leden in een brief aan de Ledenraad van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders aandacht gevraagd voor het handhaven van de Verordening Onafhankelijkheid van de Gerechtsdeurwaarder van 1 juli 2010. Het niet handhaven leidt tot verstoring van het gelijke speelveld waarbinnen alle gerechtsdeurwaarders hun werk moeten doen.

Aan de Verordening ligt een overleg- en besluitvormingsproces ten grondslag dat nog dateert van voor de inwerkingtreding van de (‘oude’) Gerechtsdeurwaarderswet. Kortom: over de wenselijkheid en inhoud van de Verordening is zo’n 10 jaar gesproken en gediscussieerd.

Direct al na de inwerkingtreding is een discussie op gang gekomen over het aanpassen van de Verordening. Deze discussie leidde tot een wijzigingsvoorstel, hetwelk door de Staatssecretaris van V en J werd afgewezen.

Vervolgens is door de Ledenraad besloten om te ageren tegen dit besluit, hetwelk – uiteindelijk – heeft geleid tot de uitspraak in Hoger Beroep d.d. 24 februari 2016 van de Raad van State, waarbij de KBvG definitief in het ongelijk werd gesteld.

In de gewijzigde Gerechtsdeurwaarderswet (inwerking getreden op 1 juli 2016) is met betrekking tot de onafhankelijkheid van de gerechtsdeurwaarder een afzonderlijk artikel toegevoegd, waarin enerzijds uitdrukkelijk de onafhankelijkheid wordt benoemd en omschreven en dat anderzijds voorziet in de mogelijkheid om bij Algemene Maatregel van Bestuur nadere regels te stellen. Bij de behandeling van het wetsvoorstel is met betrekking tot dit laatste uitdrukkelijk met de Minister besproken en afgesproken dat een AMvB niet wordt voorgedragen zonder dat eerst de Tweede en Eerste Kamer kennis hebben kunnen nemen van het ontwerp.

Los van de vraag of de onafhankelijkheid van de gerechtsdeurwaarders in Nederland moet worden bepaald door een Verordening van de Ledenraad of door een AMvB van de Minister, de leden van Deurwaardersbelangen.Nu zijn van mening dat de KBvG op zijn minst de bestaande en geldende Verordening moet handhaven.

Veel leden van de KBvG hebben naar aanleiding van de Verordening herstelplannen ingediend, welke soms verregaande veranderingen binnen hun bedrijfsstructuren tot gevolg hadden. Alles om ten eerste te voldoen aan de Verordening (deze geldt immers als wet voor de leden) en ten tweede te voorkomen dat een klacht zou worden ingediend, zoals deze door het Bestuur van de KBvG in de Beleidsregels m.b.t. de Verordening aan hen in het vooruitzicht werd gesteld.

Wij zijn inmiddels ruim 6 jaar verder en er kan niet anders geconstateerd worden dan dat nog altijd niet wordt gehandhaafd.

Uit de antwoorden van de Minister op vragen vanuit de Tweede Kamer deze zomer kwam naar voren dat door de KBvG toezicht zou zijn gehouden op de uitvoering van de herstelplannen. Het is ook niet veel meer dan dat geweest. De Minister heeft vervolgens de KBvG (kennelijk) de vrijheid gelaten om, alvorens te handhaven ten aanzien van onvolledige of (gedeeltelijk) niet uitgevoerde plannen, ‘eerst het interne debat in de beroepsgroep aan te gaan naar aanleiding van de ontstane situatie waarin de gewijzigde Verordening niet is goedgekeurd.’ Het vertragen van de handhaving speelt grote kapitaalkrachtige partijen die deelnemen in diverse deurwaarderskantoren in de kaart en zorgt voor oneerlijke concurrentie binnen de deurwaardersmarkt.

De leden van DB.NU begrijpen deze gang van zaken niet en vinden dat met 2 maten wordt gemeten. Daar waar de KBvG veel kantoren tot het uitvoeren van herstelplannen heeft gedwongen lijkt zij 6 jaar na de inwerkingtreding van de Verordening en na een negatief resultaat voor wat betreft het door haar gevoerde verweer in de procedure tegen de Staatssecretaris nog altijd niet erg veel haast te maken met het handhaven.

Het afgelopen jaar is meerdere malen aandacht gevraagd voor het onderwerp, maar op 23 juni 2016 werd door de voorzitter van de KBvG bevestigd dat de handhaving van de geldende Verordening wordt opgeschort ‘in het kader van de gesprekken met het ministerie over een mogelijke AMvB’.

Op 24 november 2016 staat het onderwerp geagendeerd bij de Vaste Commissie van Veiligheid en Justitie. DB.NU heeft de Commissie op de hoogte gesteld van haar verzoek aan de Ledenraad.

Bron: www.deurwaardersbelangen.nu