De bouwsector in Europa lijdt het zwaarst onder late betalingen en niet betaalde rekeningen. Van de credit managers in de bouw meldt 53 procent dat late betalingen een groot risico vormen voor hun voortbestaan.

Een schrikbarend hoog percentage van 64 procent van de bouwbedrijven meent dat te laat betalen de groei van hun bedrijf in de weg staat. Dit blijkt uit een white paper van Intrum Justitia gebaseerd op de European Payment Index waarin voor geheel Europa van twaalf sectoren gekeken is naar de ontwikkeling in betaalgedrag.

Managing Director Tom Garssen van Intrum Justitia Nederland: “Vorige week meldde het CBS dat de economie harder groeit dan verwacht. In de bouwsector verdwijnen echter nog steeds banen. Het slechte betaalgedrag is daar een oorzaak van. In de bouw wordt bijvoorbeeld 4,5 procent van alle facturen helemaal niet betaald, terwijl dit voor alle bedrijven in Nederland 2,7 procent is. Ik vind dat erg hoog. In landen als Zweden (2,1 procent), Denemarken (1,9 procent), Frankrijk (2,0 procent) en Oostenrijk (2,2 procent) gaat het veel beter in de bouw. Alleen in sommige Zuid- en Oost-Europese landen gaat het nog slechter. Een betere liquiditeit kan de sector helpen sneller uit het dal te komen. Bedrijven moeten hun credit management beter op orde krijgen. Dit voorkomt dat je zaken doet met bedrijven die slecht betaalgedrag vertonen en leidt direct tot sneller incasseren.”

De white paper laat een duidelijk verband zien tussen werkgelegenheid en betaalgedrag in Europa met name in de bouw-, gezondheid- en onderwijssector. In de bouw en het onderwijs meldt bijna 50 procent van de bedrijven en organisaties dat ze terughoudend zijn met het aannemen van mensen omdat rekeningen niet op tijd worden voldaan. Bijna net zoveel bedrijven in deze sectoren in Europa hebben om deze reden mensen moeten ontslaan (39 procent van de bouwbedrijven en 45 procent van onderwijs gerelateerde business).

“Juist deze sectoren krijgen veel van hun opdrachten van de overheid. Omdat overheden slecht betalen zien wij dit als de belangrijkste reden waarom bouw, onderwijs en gezondheidszorg grotere liquiditeitsproblemen hebben dan andere sectoren. In Europa betalen overheden gemiddeld na 58 dagen, terwijl bedrijven dat na 47 dagen doen en consumenten na 34 dagen. Met betalingen die gemiddeld 71 dagen verlaat zijn, lijdt de gezondheidszorg, die erg afhankelijk is van de publieke sector, meer onder late betalingen dan enige andere sector”, vertelt Lars Wollung, CEO van Intrum Justitia.

“Het goede nieuws is dat late betalingen nu bij beleidsmakers op het netvlies staan door de introductie van de Europese Richtlijn Achterstallige Betalingen. Ik hoop dat we in de volgende editie van de European Payment Index hiervan de effecten zien. Mits goed ingevoerd, heeft de richtlijn de potentie de afname van arbeidsplaatsen te stoppen en hopelijk ten goede te keren.”

Nutsbedrijven, productiebedrijven en transportondernemingen hebben in Europa de minste last van late betaling en niet-betaling. De afschrijving voor niet betaalde facturen ligt in deze sectoren tussen de 2,1 en 2,3 procent terwijl dit in de bouwsector 4 procent is.

Bron: Intrum Justitia