Op de veertigste verjaardag van het Nibud vroegen we websitebezoekers om hun persoonlijke budgettip met ons te delen. Ruim 300 tips stroomden er binnen. Dit zijn de 40 leukste, slimste, bijzonderste, grappigste en handigste op een rijtje.

Het was best lastig om uit 338 reacties op de Nibud 40 jaar-blog een selectie te maken van 40 budgettips. Veel budgettips kwamen overeen, waaruit blijkt dat het goede tips zijn, omdat ze voor zoveel mensen werken.

Het was ook leuk om te lezen dat zoveel consumenten al jarenlang fan zijn van het Nibud én onze eigen tips volop gebruiken. De 40 winnaars hebben inmiddels het Nibud-kasboek thuis op de mat ontvangen.

De 40 budgettips van Nibud-bezoekers

Erik:

Soms ben ik een beetje een struisvogel. Maar dan is er het Nibud. Ze wijzen je erop dat je pas goed kunt budgetteren, als je weet wat je uitgeeft. Meten is tenslotte weten.

En dan moet je dus je uitgaven opschrijven. Allemaal. Niet alleen de boodschappen, maar ook die rosé op het terras, dat frietje tussen de middag, het saucijzenbroodje op het station en zelfs die chocoladerepen die je blijkbaar 5 keer per 2 weken koopt.

Wat bleek? De lijst toonde genadeloos niet alleen mijn achteloze uitgaven, maar ook al die lekkere extra’s die tussen mij en mijn beoogde gewicht staan.

Dus onverwacht neveneffect van Nibud is dat ze goed voor de lijn zijn, wie had dat gedacht?

Joy:

De jeugd heeft de toekomst. Ik laat mijn kinderen daarom één jaar lang in een schrift bijhouden wat zij aan kleding kopen of krijgen, als voorbereiding op het krijgen van kleedgeld. Ze krijgen daarmee duidelijk inzicht in wat ze nodig hebben én wat de financiële consequenties zijn van hun keuzes of voorkeuren.

Goofy:

Kijk niet naar de buurman of buurvrouw. Jij weet wat je in je portemonnee aan geld hebt en wat je kunt besteden. Het gras bij de buurman of buurvrouw is misschien wel groener, maar niet alles is wat het lijkt. Geniet van hetgeen je hebt en niet van hetgeen je zou willen. Dromen mag altijd, en soms komen dromen uit door hard te werken.

Aniek:

Je kunt veel geld op schoonmaakmiddelen besparen door producten te gebruiken die goedkoper én milieuvriendelijker zijn dan de standaardschoonmaakmiddelen. Met schoonmaakazijn, groene zeep en baking soda kun je een heleboel schoon krijgen!

Léon:

Eén van de belangrijkste dingen is om ook je kinderen erbij te betrekken. Het is niet alleen gezellig en goed voor de band van het gezin, maar kinderen hebben vaak ook een onbevangen blik. Kijk samen met hen de reclamefolders door en vraag hen hoe zij geld zouden besparen op de boodschappen. Geef je kinderen het boodschappenlijstje en kijk of je geld kunt overhouden. Je zou het gespaarde geld kunnen gebruiken voor een uitje voor de kinderen.

Peter:

Ik ben 71 en heb in mijn hele leven nog nooit iets gekocht wat ik niet nodig heb. Alles ziet er fantastisch uit in de winkels, met de bedoeling dat je het écht allemaal nodig hebt. Dat is een verkooptruc waar ik niet intrap. Wat ik nodig heb, koop ik en meer niet en ik drink en eet er goed van.

Anke:

Toen ik voor het eerst ging werken, dat was in de jaren ’70, moest ik thuis kostgeld betalen. Mijn vader heeft in die tijd het Nibud geraadpleegd om erachter te komen wat zij redelijk vonden. En zo werd mijn kostgeld bepaald. Wat was ik boos! Ik vond het natuurlijk véél te veel. Maar hij hield voet bij stuk. Nu terugkijkend kan ik erom lachen én gebruik ik zelf ook de tips en cijfers van het Nibud, maar toentertijd hadden ze een razende dochter in huis.

Mijn tip is om je uitgaven eens uit te splitsen. Ga bijvoorbeeld de uitgaven van de boodschappen eens na door de producten te splitsen. Zo kwamen wij erachter dat we bijvoorbeeld onverwachts veel uitgaven aan snoeperijen. Dat konden we meteen de kop indrukken!

Wij splitsen het uit in de volgende categorieën: schoonmaakmiddelen, groenten, fruit, vlees, vis, koek en snoep (chips), zuivel en drogisterij. Het is even wat werk, maar na 3 maanden kun je al duidelijk zien waar eventueel een pijnpunt zit.

Bart:

Van harte gefeliciteerd, Nibud! Van beroep ben ik controller, ik bewaak de kosten en opbrengsten van een project, op een kritische manier. Maar mijn privé-uitgaven, daar lette ik nooit zo op. Dat was ook niet nodig, toen er voldoende binnen kwam. Dat werd anders toen ik jaren geleden een tijd zonder werk zat. Mede dankzij de vele tips in jullie Nibud-agenda nam ik ook mijn eigen kosten kritisch onder de loep.

Ik werd voor het eerst controller van mijn eigen portemonnee. Door mijn uitgaven te rubriceren, had ik al snel inzicht én wist ik waarop ik kon/moest besparen. Zo heb ik verzekeringen aangepast, abonnementen beëindigd, doe ik veel goedkoper boodschappen door bijvoorbeeld huismerken te proberen en nog meer op aanbiedingen te letten.

Ik plan iets minder uitjes of dichterbij en gebruik minder brandstof. Ik draai niet elke euro om, maar ben me simpelweg meer bewust van wat ik uitgeef. Daardoor besteed ik veel minder dan jaren geleden. Heb ik nu een minder leuk leven? Nee integendeel, het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit.

Alexandra:

Kies een vaste dag om je overzicht bij te werken. Zo wordt het een gewoonte.

Neeltje:

Ik vind het leuk uitgebreid te koken met Kerstmis. In oktober bedenk ik daarom al het kerstmenu. In de periode vanaf oktober kan ik dan al op de aanbiedingen letten en alvast de benodigde ingrediënten in huis halen. Zo kost het kerstdiner me niet veel extra en – bijkomend voordeel – hoef ik alleen nog maar verse groenten te halen in de dagen voor Kerstmis. Besparing op zowel de kosten als stress!

Jan:

Ik heb mijn kinderen altijd geleerd om je uitgaven bij te houden. Nu mijn dochter sinds enkele maanden op kamers woont, blijkt dat ze dit nu ook doet, in een schriftje. En met succes, ze heeft een goed overzicht en dat helpt haar met keuzes maken voor uitgaven.

Anita:

Automatisch geld laten overboeken naar je spaarrekening, nadat je loon gestort is. En via pinsparen, dat kan bij sommige banken, spaar je ‘onbewust’ een leuk bedrag bij elkaar!

Sandra:

Mijn bespaartip: één paar keer per jaar eerst de koelkast, vriezer en voorraadkast geheel leegeten, voordat je weer boodschappen mag doen. Soms blijkt dat ik nog wel drie weken voorraad in huis heb! Vaak ontstaan zo ook nieuwe eet-ideetjes, vanwege ingrediënten die anders nooit gecombineerd zouden worden.

Callista:

De belangrijkste tip voor mij was eigenlijk om het inzichtelijk te maken voor jezelf, door het op te schrijven in een schrift of kasboek. Het wordt pas écht wanneer het zwart op wit staat, ten minste… voor mij.

Andy:

Naast het beheer van mijn inkomsten- en uitgaven via een app van mijn bank, is het creëren van extra inkomsten op duurzame wijze een leuke uitdaging. Hierdoor vergaar je extra budget voor onverwachte kosten of een vakantie. Wie schrijft zijn wasmachine af? Ik minimaliseer mijn afval, door strakker in te kopen. Kleding en te vervangen apparaten verkoop ik via Marktplaats en vergelijkbare platforms. Aankopen die ik nodig heb, koop ik tweedehands. Dat is vaak nog in erg goede staat!

Caroline:

We zijn beiden werkeloos geworden, dus moesten flink bezuinigen. Je kunt veel missen als je dat moet en wij hebben daarom inmiddels flink wat bezuinigingstips:

  1. Wassen met volle trommel en op een droogrek drogen, zonder droogtrommel
  2. Boodschappen in de aanbieding kopen. Geen vlees en groenten eten die in de reclame zijn
  3. Geen onnodige kleding kopen. Aantrekken en combineren wat je hebt
  4. Boodschappen op de fiets of lopend halen
  5. Minder merkartikelen kopen, meer huismerk kopen
  6. Weinig bellen, een goedkoop abonnement nemen en niet bellen, maar gratis whatsappen of wifi
  7. Als artikelen in de aanbieding zijn en deze zijn houdbaar, koop er meer van in, dan kun je langer mee vooruit
  8. Maak het gezellig thuis, dan hoef je er niet op uit
  9. Zet de verwarming lager en doe een dikke trui aan. Dat is ook nog eens gezonder dan in de hitte zitten
  10. Elke dag buiten wandelen is goed voor je weerstand en een leuke activiteit die niets kost
  11. Minder lang te douchen en de afwas opsparen om eens per dag af te wassen

We moesten persoonlijk wel wennen aan deze bezuinigen, maar het is goed te doen. Je kunt van zoveel dingen genieten die weinig of geen geld kosten!

Marinus:

Geld en gedrag horen bij elkaar. Via je bankrekening heb je elke maand overzicht van je inkomsten en uitgaven. Maak een print of schrijf ze op én deel dit met je huisgenoten die van dezelfde rekening ‘leven’. Bovendien is het een sport om, vlak voor storting van nieuwe inkomsten, het bedrag dat je maandelijks eventueel overhoudt meteen op de spaarrekening te zetten. Ook de kleine bedragen. Betrek gezinsleden erbij, doe het vooral samen.

Elles:

Van mijn vader en oma heb ik op jonge leeftijd de wijze les meegekregen om eerst te sparen voordat ik iets ga kopen. Zo raak je niet in de schulden.

Simone:

Van harte gefeliciteerd natuurlijk Nibud! Ik ben gaan besparen op energie. Hier wat voorbeelden: met het deksel op de pan met koken, scheelt 4 euro per jaar. De kraan uit doen, scheelt 34 euro per jaar. Gerechten stomen of wokken in plaats van koken bespaart 3 euro per jaar. De koelkast op koele plek en 10 centimeter vanaf de muur zetten: 15 euro per jaar. Douchen in plaats van baden scheelt 12 euro per jaar. Een zelf uitschakelend strijkijzer levert 10 euro per jaar op. Een waterbesparende douchekop scheelt je 40 euro per jaar. Voor de mensen met een koopwoning: maak gebruik van de subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen!

Cora:

Als ik iets leuk vond, kocht ik dat vaak in een opwelling. Maar nu denk ik er een paar dagen over en dan blijkt vaak dat ik het toch niet nodig heb. Dus ik geef mezelf nu een paar dagen bedenktijd.

Yvonne:

Hou een oogje in het zeil bij ouder wordende ouders. In hoeverre hebben zij nog overzicht over hun administratie? Helaas kun je hier door verrast worden en is het zaak overzicht aan te brengen en te ondersteunen bij hun financiën.

Pauline:

Het Nibud houdt je alert op alle facetten van budgetteren en rondkomen, terwijl je toch niet het idee hebt dat je tekort komt. Dat vind ik top! Als tip wil ik mensen aanraden gebruik te maken van een weggeefhoek, waar mensen spullen die ze over hebben en ook levensmiddelen te geef zetten. Ook bestaan er Repair Cafés, waar je kleding en apparaten die niet meer functioneren kan laten herstellen, zodat een nieuwe aanschaf niet nodig is.

AM:

Zoonlief doet dit jaar eindexamen en was met de vriendengroep al druk bezig met plannen van hun examenreis. Het budget was echter nog niet vastgesteld, dus hebben we samen eerst de scholierensite van het Nibud doorgenomen en met de gratis vakantie-invulbegroting voor jongeren een budget en financiële planning voor de reis opgesteld. Daardoor was er voor hem én voor ons overzicht, daar waren we allemaal erg blij mee.

Irma:

Sinds mijn 20ste heb ik een kasboek. Mijn ouders hadden ook een kasboek en thuis waren nooit problemen met geld. Ik heb altijd geleerd om te sparen en na te denken voor je wat uitgeeft. Als kind koop je wel eens iets waar je later spijt van hebt, dit zijn goede leermomenten. Een volgende keer denk je beter na of de aankoop echt nodig is.

Ik heb diverse potjes waarover ik mijn geld verdeel. Soms heb ik uit een potje net wat meer nodig, dan heb ik de ruimte om te schuiven met een ander potje. Als dit niet het geval is, moet ik gewoon even wachten en geduld hebben.  Als ik aan het eind van de maand geld over heb, sluis ik het door naar de volgende maand of stort het in mijn spaarpotje.

Door de potjes heb ik goed inzicht en sta ik nooit rood. Mijn dochters heb ik dit systeem ook aangeleerd en zij vinden het goed werken.

Ik heb altijd vooruit gekeken en kan daardoor ook geld opzij leggen voor als er iets duurders aankomt. In het groot betekent dit bij de kinderen al vanaf babyleeftijd geld opzij zetten voor als ze later gaan studeren of uit huis gaan. Zo vallen de uitgaven voor opleiding later ook mee, omdat daar dan al voor gespaard is.

Karin:

Sinds een tijdje haal ik eens per week veel fruit en groente op de markt, dat is veel voordeliger dan bij de supermarkt en ook nog eens heel erg leuk. Mijn dochter van 17 gaat graag mee en let altijd op de prijzen. Als we boodschappen doen bij de supermarkt, dan spelen we altijd het spel: ‘wat is het duurste en wat is goedkoopste product’? Zij heeft daarbij het bonnetje in haar hand en mag ik raden wat de duurste en goedkoopste aanschaf was, en de een na duurste, enzovoort. Leuk om te doen, maar het geeft ons beiden ook inzicht in wat de boodschappen eigenlijk kosten. Zo weten we dat eieren eigenlijk best duur zijn en soepstengels helemaal niet. Ook leerzaam voor mijn dochter!

Foppe:

Heb je geen budget voor cadeaus? Geef dan een zelfgemaakte kluscheque voor een aantal uren. De kluscheque kan de ontvanger bij je inwisselen voor bijvoorbeeld een huishoudelijke klus als strijken, de zolder opruimen, de badkamer goed boenen of een tuinklusje. De kluscheque natuurlijk ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld het plakken van een fietsband, een tuinhekreparatie of behang- of schilder klus.

Bijkomend voordeel is dat je zo ook je sociale contacten onderhoudt! Win-win situatie.

Suus:

De dure decembermaand komt er weer aan. Mijn budgettip: begin al  augustus en september met het verzamelen van kleine cadeautjes. Vaak in de uitverkoop, omdat er weer nieuwe collectie in de schappen komt. Bewaar wat geld om voor iedereen één mooi cadeau van het eigen verlanglijstje te kopen. De zak van Sinterklaas is dan gauw gevuld met alles wat je al verzameld had en je portemonnee blijft in december weer wat voller. Dan kun je toch die kerstboom kopen!

Kim:

Van harte gefeliciteerd met jullie jubileum Nibud! Mijn spaartip is het sparen van supermarktzegels. Bij veel supermarkten kun je koopzegels kopen. De rente is beter dan de huidige spaarrente. Wij sparen de boekjes op voor bijvoorbeeld de vakantie of dure decembermaand… en leveren de boekjes dus in wanneer het financieel het best uitkomt! Als je weinig te besteden hebt, is dit toch een leuk spaarpotje.

Joke:

Ook ik ben slachtoffer geworden van een bedrijfsreorganisatie en moet nu rondkomen met een uitkering. Iedere keer als je naar een andere uitkering doorschuift, krijg je een verlaging van je uitkering voor je kiezen. Nu is het voor mij persoonlijk een hobby geworden om zo min mogelijk te betalen voor alles en onnodige kosten, zoals bijvoorbeeld abonnementen, te beëindigen. Maak ieder kwartaal weer eens een bezuinigingsronde. Als je bij het opzeggen van een abonnement aangeeft dat je het gewoonweg niet meer kunt betalen, wordt er meestal heel soepel gereageerd.

Ondanks weinig ruimte spaar ik iedere maand toch een klein bedrag. Ik laat dat automatisch afschrijven. Zo heb ik  toch een klein spaarpotje achter de hand. Dat geeft een goed gevoel. Kijk ook in je huis rond of er spullen zijn die je niet gebruikt en kan verkopen. Een tientje voor die overbodige Senseo in de schuur kan dan ook naar de spaarpot.

Arnout:

Koop je kleding of andere artikelen die je nodig hebt bij de kringloopwinkel. Dit is voordeliger en beter voor het milieu!

Cees:

Ik ben opgevoed in de tijd van contant geld. Thuis werkte mijn moeder met een geïmproviseerd kasboek. En ook hadden wij thuis een houten kistje met gleuven, met daarvoor geschreven het bestedingsdoel. Dit werkte prima! Zo werd ik opgevoed met het bewust omgaan met geld. Eerst sparen, kijken en vergelijken, keuzes maken en dan pas kopen. Deze opvoedkundige lessen en voorbeelden pas ik nog steeds toe. Zowel op schrift als digitaal. Het werkt perfect en ik geef deze werkwijze ook weer door aan kinderen en kleinkinderen. Overzichtelijk, handig en de cijfers in het boekje liegen niet, ik weet precies waar ik aan toe ben.

Carina:

Laat de temperatuur van je cv-ketel van 89 graden bijstellen naar 60 graden! Dit scheelt enorm in je gaskosten en het is nog steeds lekker warm. Je kunt dit zelf doen of je verwarmingsmonteur dit laten regelen. Ik zeg: DOEN!

Kees:

Onze drie kinderen gingen slecht om met energie. We bedachten dat zij bij een positieve jaarrekening het bedrag mochten delen. Dat werkt prima! Ik heb jaren bij schuldsaneringen gewerkt en wat altijd helpt, is het opschrijven en bijhouden van je financiële administratie. Door het op te schrijven wordt én blijf je bewust van je in-en uitgaven.

Gaby:

Ik leef van een klein weekbedrag. Maar toch stop ik 10% van mijn leefgeld in een potje om te sparen. Ook het statiegeld gaat in dat potje. Je zult zien: ook al zijn het kleine bedragen, aan het eind van het jaar zit er een leuk bedrag in het potje! Ook kijk ik bij weggeefhoeken naar artikelen. Daar vind ik vaak compleet nieuwe cadeautjes voor bijvoorbeeld een verjaardag.

Taco:

Wanneer ik aan het winkelen ben en toch nog twijfel, laat ik het even apart leggen en meld dat ik na de verdere boodschappen terugkom. Dan drink ik ergens een kop koffie. Vaak kan ik na 15 minuten al melden dat de winkel het kledingstuk toch weer in de winkel kan hangen, omdat mijn eerste enthousiasme plaats heeft gemaakt heeft voor realisme. Heb ik het wel nodig, ga ik het veel gebruiken, zit het echt lekker, zijn het fijne materialen? Voor de prijs van een kop koffie bespaar ik dan vaak toch meerdere tientjes.

Daarentegen, wanneer ik iets écht fijn vind dragen, let ik goed op of hier een aanbieding van komt (in de winkel of op internet) en koop ik er nog één of twee van hetzelfde model. Deze laat ik dan in de kast laat tot ik iets nieuws nodig heb. Dan weet ik dat ik eenzelfde vervanger in de kast heb!

Mark:

Maak een planning voor je warme maaltijden voor de hele week. Wij maken samen met de kinderen een planning. Dan weet je vooraf welke boodschappen er in huis moeten zijn en je hoeft niet iedere dag naar de supermarkt. Dit geeft rust, je hebt ook alleen de spullen in huis die je nodig hebt. De groenten die eventueel over zijn, kunnen op zondag in een zelfgemaakte soep. Soep is altijd goed en lekker! Op zondag maken we met het hele gezin een nieuw lijstje en maandag slaan we alles weer vers in. Weinig verspilling en geen onnodige producten in huis!

Hillie:

Ik hergebruik zoveel mogelijk plastic bakjes en dozen. Ik bewaar daar restjes eten en eigenlijk van alles en nog wat in. Kleine restjes eten bewaar ik in de boterkuipjes. Of ik gebruik de plastic bakjes van de halvarine voor de kleurpotloden van mijn kleinzoon. In grotere, doorzichtige plastic bakjes bewaar ik make-up spulletjes. De bakjes van afhaalmaaltijden hergebruik ik om eten in op te warmen. Ook kleine rommeltjes doe ik in doorzichtige bakjes.

Ik gebruik alleen zeeppoeder en doseer slechts één kleine eetlepel poeder per wasbeurt , dat is ongeveer de helft van wat wordt geadviseerd door de fabrikant. In plaats van wasverzachter gebruik ik een half kopje azijn.

Edwin:

Ik ken een man die met de trein naar zijn werk moet. De reis duurt 1 uur. Hij koopt iedere werkdag een beker koffie van 5 euro. Dat zijn 20 werkdagen per maand x 5 euro = 100 euro per maand, aan een beker koffie!  Als je zelf koffie meeneemt in een isoleerkan bespaar je jaarlijks 1.200 euro. Daarvan kun je 3 weken op vakantie. Dat is mijn tip!

Natasja:

Voor mijn wekelijkse boodschappen kijk ik mijn voorraadkast, koelkast en vriezer na. Aan de hand van mijn voorraad en de aanbiedingen, maak ik een weekmenu. Ook maak ik gebruik van 1+1 aanbiedingen en stickerkorting.

Wil je voordelig naar de kapper? Bied je aan als kappersmodel. Dit is meestal gratis of soms tegen een kleine vergoeding. Er zijn vast kapperscholen in de buurt en er bestaan ook Facebook-groepen van kappersleerlingen die kappersmodellen zoeken.

In de 40 jaar dat het Nibud bestaat heb ik regelmatig de Nibud-agenda gekocht. Ook het vergelijken van gas, water en licht doe ik regelmatig met de cijfers op jullie website.

Marjon:

Mijn ouders hebben mij altijd geleerd geen geld uit te geven aan iets, als je het geld er niet voor hebt. Anders moet je ervoor sparen. Maak de afweging of iets jouw het geld waard is om aan uit te geven. Deze les geven wij ook aan onze kinderen door.

Alle tips of mist er nog een budgettip?

Ben je benieuwd naar alle 338 budgettips? Je leest ze hier allemaal terug! En mis je jouw ultieme budgettip? Dan kun je deze hieronder delen.

Bron: Nibud