Bestuurders van grote ondernemingen zien China steeds belangrijker worden voor technologische vernieuwing. Het land ontwikkelt zich in toenemende mate van een belangrijke speler in de maakindustrie tot een leidende speler op het gebied van innovatie.

China wordt hierbij met name gedreven door een omvangrijke groep consumenten en bedrijven die niet alleen steeds mobieler wordt, maar ook digitaal steeds geavanceerder. China volgt de Verenigde Staten inmiddels op de voet als het gaat om de landen die de meeste technologische vernieuwing realiseren.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder bijna 700 bestuurders van ondernemingen die zich binnen hun bedrijf bezighouden met technologie. Als het om de meest innovatieve bedrijven gaat, ziet 20% van de onderzochte bestuurders Google als de onderneming die wereldwijd leidend is op het gebied van technologische vernieuwing. Google wordt gevolgd door Apple met 15%, Microsoft met 12% en IBM met 7%.

VS levert iets in

De Verenigde Staten is nog altijd leidend als het gaat om technologische vernieuwing. Het land moet wel iets van haar leidende positie inleveren. Volgens 26% van de onderzochte bestuurders biedt de Verenigde Staten het meeste perspectief op het ontwikkelen van nieuwe technologieën die de wereld op zijn kop gaan zetten. Vorig jaar was dit nog 29%. Eén op de vier bestuurders kiest voor China, 11% voor India en 10% voor Londen.

“De lichte daling betekent niet dat het gedaan is met de positie van de Verenigde Staten als het gaat om innovatie”, zegt Ank van Wylick, Technologie-partner bij KPMG. Van Wylick: “Dit is eerder een bewijs van het feit dat innovatie zich uitbreidt tot verschillende landen met almaar meer ontwikkelde digitale markten.”

Opmars India

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat India en het Verenigd Koninkrijk door steeds meer bestuurders worden gezien als landen die voortvarend bezig zijn met het bouwen van hun eigen techhub, waardoor zij in staat zijn om producten en diensten te ontwikkelen die in zowel de gevestigde als de opkomende markten voor doorbraken kunnen zorgen.

Van Wylick: “De opkomst van India wordt vooral ingegeven door de grote groep jongeren in het land die gebruik maakt van mobiele toepassingen. India is bovendien het thuisland van negen startups die stuk voor stuk meer van één miljard dollar waard zijn. En steeds meer startups richten zich op de Indiase markt nu bedrijven in toenemende mate gebruik maken van outsourcing om internationale markten te bedienen.”

Steeds meer innovatiehubs

De drang om leidend te zijn op het gebied van technologische innovatie breidt zich volgens Van Wylick wereldwijd in hoog tempo uit. Van Wylick: “Gedreven door zowel initiatieven van de overheid en de beschikbaarheid van voldoende kapitaal willen steeds meer steden herkend worden als leidende innovatiehubs in de wereld. Iets meer dan 25% van de onderzochte bestuurders verwacht dat Shanghai de komende vier jaar de meest belangrijke hub zal zijn voor technologische innovatie.

Een groot aantal bestuurders ziet Shanghai als toekomstig leider op het gebied van technologie vanwege haar sterke regionale positie in de financiële markten en verschillende hightech parken in Pudong. En Shanghai zal voorlopig tot de meest innovatieve hubs blijven behoren gezien het feit dat de stad aan steeds meer bedrijven op het gebied van digitale media en entertainment onderdak biedt. Bovendien oefent de stad vanwege haar klimaat en levensstijl een grote aantrekkingskracht uit op talentvolle werknemers.”

Bron: KPMG