Innovatieve samenwerking Graydon en fintech Yolt Technology Services geeft inzicht in actuele bankgegevens

Graydon start met een pilot om op basis van PSD2 ondernemers te helpen een betere kredietpositie te krijgen. PSD2, de nieuwe Europese wet voor het betalingsverkeer van bedrijven, stelt ondernemers in staat om andere partijen toegang geven tot hun banktransacties en andere rekeninginformatie. Inzicht in de kasstroom van een bedrijf is een waardevolle aanvulling op bestaande kredietrapporten, -adviezen en -limieten. Met het omarmen van deze ‘open banking’- technologie faciliteert Graydon de markt met een snellere en vooral actuelere totstandkoming van kredietadviezen. Graydon werkt hiervoor samen met fintechbedrijf Yolt Technology Services, onderdeel van ING Group en PSD2-vergunninghouder.

De nieuwe Europese regelgeving beoogt meer concurrentie op de betaalmarkt en wil innovatie en de beveiliging van betaaldiensten bevorderen. Ook Graydon is altijd op zoek naar innovatieve mogelijkheden en nieuwe databronnen om de zekerheid binnen het zakendoen te vergroten. Samen met Yolt Technology Services (YTS) biedt Graydon bedrijven de mogelijkheid om met behulp van PSD2 meer inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van hun klanten. Hiermee kunnen zij aanvragen voor krediet nog beter beoordelen.

Cashflow Analyser

Ook ondernemers zelf profiteren van deze ‘open banking’-technologie. Wanneer zij hun bankgegevens delen als onderdeel van een financieringsaanvraag, krijgen zij op een laagdrempelige manier sneller toegang tot op maat gemaakte kredietmogelijkheden. Bijvoorbeeld wanneer zij een aanvraag doen voor een lening, een leaseauto, bestellen op krediet of enige andere vorm van financiering. Op basis van maandelijkse inkomende en uitgaande totaalbedragen ontstaat een gedegen en betrouwbaar inzicht in de kasstroom en dus de liquiditeit van een ondernemer.

“De inzichten op basis van de kasstroom zijn voor onze klanten een waardevolle aanvulling op onze bestaande kredietrapporten en andere financiële bedrijfsinformatie”, aldus Paul Teutscher van Graydon. “Zeker in deze tijd is dat extra relevant, waar de coronacrisis voor grote onzekerheden en discontinuïteit zorgt en bedrijven extra behoefte hebben aan inzicht in de financiële positie van hun zakenpartners. Op basis van meer gedetailleerde informatie kunnen onze klanten zo een nog zorgvuldigere risicoafweging maken.”

“De coronacrisis blijft enorme uitdaging opleveren voor zowel kredietverstrekkers als het MKB. Er is een stijgende vraag naar krediet, terwijl liquiditeitspositie van ondernemers onzekerder is geworden. De Cashflow Analyser is een enorme innovatie voor het traditionele proces voor kredietbeoordeling. Het stelt kredietverstrekkers in staat sneller en beter geïnformeerde beslissingen te nemen en hun klanten kunnen hier uiteindelijk van profiteren.”, aldus Leon Muis, Chief Business Officer bij YTS. “Toestemming is hierbij de basis, waarbij aanvragers op elk moment kunnen kiezen om te stoppen met het delen van hun gegevens met de kredietverstrekker of leasemaatschappij, terwijl degene die hiermee verder gaan, minder lang hoeven te wachten op een kredietbeslissing.”

Samenwerking Graydon en YTS

Graydon en YTS zagen beide de mogelijkheid om bankgegevens als bron te gebruiken voor financieringsbeslissingen. Samen hebben zij de Cashflow Analyser ontwikkeld, waarbij YTS als PSD2-vergunnginhouder de verwerker van de betalingsgegevens is en verantwoordelijk voor de achterliggende technologie en de data-analyse. Graydon krijgt niet de beschikking over de betaalgegevens van ondernemers, maar is door de samenwerking met YTS in staat haar klanten rijkere inzichten te bieden op basis van nieuwe innovatieve databronnen.

Bron: Creditexpo.nl