Dat de economie nog steeds in slecht weer verkeert, behoeft geen nadere toelichting.

Dit leidt er onder andere toe dat bedrijven moeilijk toegang krijgen tot financiering, bijvoorbeeld om het werkkapitaal te financieren, hetgeen investeren in verdere groei moeilijk maakt. Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt echter dat er nog altijd 1.200 miljard dollar wereldwijd onnodig vastzit bij de top 2.000 bedrijven. Door een reductie van het werkkapitaal zou dit geld ingezet kunnen worden voor investeringen die de economie zouden kunnen stimuleren.

Ondanks een bescheiden verbetering zit er bij de ondervraagde bedrijven – 2.000 van de grootste ondernemingen op basis van omzet- nog altijd 1.200 miljard dollar aan cash onnodig in werkkapitaal vast. Dat komt overeen met bijna 7% van hun omzet.

Danny Siemes van Ernst & Young, verantwoordelijk voor Working Capital Advisory Services: “Er zijn weliswaar tekenen van vertrouwen onder ondernemers wereldwijd, maar veel bedrijven en financiële instellingen zijn door de macro-economische onzekerheid in
Europa voorzichtig op het punt van financiering en groei. De tijd is rijp voor bedrijven om hun werkkapitaalprestaties kritisch te bekijken en aan de hand van een effectieve strategie het surplus aan cash vrij te maken. Op die manier kunnen zij hun netto schulden verlagen, groei of bedrijfstransformatie financieren en zelfs rendement bieden aan de aandeelhouder.”

Meeste kapitaal vast in Europa

Het verschil in werkkapitaalprestaties tussen Europa en de VS is in 2011 toegenomen, terwijl Europa in 2009 en 2010 juist inliep op de VS. De werkkapitaalprestaties van bedrijven in Europa zijn in 2011 gestagneerd ten opzichte van 2010, terwijl ondernemingen in de VS juist een lichte verbetering (3%) lieten zien. Daarmee neemt de concurrentiepositie van Europese bedrijven af ten opzichte Amerikaanse bedrijven. De omvang van het werkkapitaal is in de VS opnieuw veel kleiner. Bedrijven in de VS vertonen met name sterke prestaties qua voorraadvolumes (15% lager dan in Europa). Slechts 49% van de Europese bedrijven rapporteerde betere werkkapitaalprestaties, beduidend lager dan de 57% van 2010. Een iets groter aantal bedrijven noteerde een verbetering in debiteuren en crediteuren (beiden 50%) bij een verbeterde voorraadpositie (42%).

Nederlandse bedrijven positieve uitschieters

Binnen Europa blijken Nederlandse bedrijven het beter te doen op het gebied van werkkapitaalmanagement. Van de Nederlandse bedrijven in het onderzoek is de cash-to-cash-cycle in 2011 ten opzichte van 2010 zelfs met 14% afgenomen. Danny Siemes:
“De verbetering is vooral het gevolg van een reductie in voorraden; het gewogen gemiddeld aantal dagen in voorraad is gedaald van 30 tot 27. Bedrijven in Nederland hebben het afgelopen jaar met name vooruitgang geboekt door meer aandacht te besteden aan het terugdringen van de voorraadniveaus. Er is echter ook voor de Nederlandse bedrijven nog steeds ruimte voor verdere verbetering. In deze bedrijven zit vergeleken met de best presterende Nederlandse bedrijven in het onderzoek nog steeds ruim 20 miljard Euro aan werkkapitaal onnodig vast.”

Vooruitzichten voor 2012

Gezien de verwachte continuering van de macro-economische situatie en de daarbij behorende financiële uitdagingen op de financiële markten, is het cruciaal dat bedrijven een effectief en duurzaam werkkapitaalbeleid blijven voeren. Het afgelopen jaar hebben Nederlandse bedrijven laten zien dat meer aandacht en focus op voorraadbeheer kan leiden tot een (in sommige gevallen zelfs aanzienlijke) reductie van het werkkapitaal.
De nog relatief grote verschillen tussen betalingstermijnen van crediteuren van Nederlandse en andere Europese bedrijven laten zien dat er voor Nederlandse bedrijven nog veel winst te behalen is. Daarnaast tonen vooral prestaties van Amerikaanse bedrijven aan dat er op het vlak van debiteuren een verdere verbetering mogelijk moet zijn.

 

Bron: www.ey.com