"Hoe heet mijn bank ook alweer in het Engels", peinst Zhou Fang (30). "Wacht, ik bel haar even." Ze pakt haar mobiel en heeft direct iemand aan de lijn.
Een bijzonder vriendelijk iemand, kennelijk, want Zhou giechelt het hele gesprek. "China Merchants Bank", zegt ze, als ze heeft opgehangen. "Zulke leuke mensen daar." De band tussen Zhou en haar 'vriendin' China Merchants Bank zit diep. "Ze sturen me cadeaus, gewoon omdat ik hun creditcards gebruik. Servies, speelgoed, knuffels."

Zhou werkt bij de Shanghai Media Group. Maandelijks sleept ze 10.000 yuan (duizend euro) binnen, vijf keer meer dan het gemiddelde loon in de stad. Niet vreemd dat de bank haar leuk vindt. China Merchants Bank is echter wel een 'vriendin' die Zhou achter de tralies kan doen belanden. Ze zit namelijk tot over haar oren in de schuld en dat wordt, ondanks haar hoge salaris, elke maand erger. De oorzaak: de drie creditcards die de bank haar gaf. "In 2003 kreeg ik de eerste. Er stond een tafeltje op straat met knuffels eromheen. Ik kon zo'n knuffel krijgen als ik een creditcard nam."

Ze kan nu elke maand 50.000 uitgeven, vijf keer haar salaris. "Ik ben aan het afbetalen, maar heb nog altijd 70.000 yuan schuld. Ik betaal 8000 per maand terug, maar geef 10.000 uit aan kleding, juwelen, cadeautjes." China telt 120 miljoen mensen in een vergelijkbare situatie; mensen die het nieuwe fenomeen creditcard omarmden zonder dat iemand hen duidelijk maakte dat ze ooit moeten terugbetalen. Zonder dat iemand controleerde of er wel genoeg geld binnenkomt.

Het probleem groeit snel. Vorig jaar waren er in het land 175 miljoen creditcards in omloop, zeven keer meer dan in 2003. De schuld van de wanbetalers groeit ook fors en staat op 750 miljoen euro, 30 procent meer dan een jaar eerder.

De overheid pakt degenen die met hun kaart blijven zwaaien zonder te kunnen terugbetalen. Zij riskeren straffen van 2.000 euro boete tot levenslang achter de tralies. Het eerste vonnis, zes maanden cel, is vorige maand geveld.

Zhou is verslaafd aan haar kaarten. Doorknippen en weggooien? "Nooit. Ik heb een emotionele band ermee, en met de bank. Ik kan die niet teleurstellen door hun passen niet meer te gebruiken. Ze zijn zo aardig voor me."

Bron: www.deondernemer.nl/artikel/2381648/Creditcard-is-Chinees-dierbaar