Van 5 tot en met 10 mei leidt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een handelsmissie naar Hong Kong, Shanghai, Peking en Chengdu.

De handelsdelegatie bestaat uit vertegenwoordigers van vijftig Nederlandse bedrijven voornamelijk uit de sectoren afvalmanagement, duurzame energie, agro food , luchtvaart, en dienstverlening. Het bezoek richt zich op de kansen voor ondernemers op de groeiende Chinese markt, wederzijdse investeringen, technologische samenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Er zullen tijdens de handelsmissie diverse Memoranda of Understanding worden ondertekend. Tijdens de gesprekken met de autoriteiten zal minister Ploumen eveneens onderwerpen aansnijden ter verbetering van de handels- en investeringsklimaat en markttoegang tussen Nederland en China. Tevens zal zij gesprekken voeren met relevante Chinese organisaties en individuen die zich onder meer bezighouden met milieuvraagstukken, transparantie en het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

Op 6 mei opent Ploumen in Hong Kong de International Conference on Solid Waste en spreekt zij de staatssecretaris voor Milieu Christine Loh over samenwerking tussen Hong Kong en Nederlandse ondernemingen in afvalmanagement. Verder heeft zij ontmoetingen met vrouwelijke vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven.

Aansluitend vliegt de minister naar Shanghai waar zij onder andere op de SIAL Food beurs het Nederlandse paviljoen opent in aanwezigheid van de Nederlandse deelnemers. Zij heeft een ontmoeting met MKB’ers over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de textielsector en is gastvrouw van een CEO-lunch met Nederlandse multinationals in China.

Op 8 en 9 mei heeft de minister onder meer ontmoetingen in Peking met minister Gao Hucheng van Handel, minister Zhi Shuping van Markttoegang en het staatsbedrijvenorgaan SASAC. Er wordt een bezoek gebracht aan de fabriek van Fokker Elmo. Verder zal de minister aanwezig zijn bij de ondertekening van contracten van Nederlandse ondernemers in de luchtvaart- en energiesector. Tijdens de opening van de Beijing Design Week zal Ploumen Nederlands design promoten door onder andere een Van Moof design fiets aan de stad Beijing te overhandigen.

Op 10 mei is de minister in Chengdu in de provincie Sichuan. Daar opent zij het Netherlands Business Support Office (NBSO) en neemt ze deel aan een bijeenkomst met Chinese investeerders . Met de burgemeester van Chengdu en de vicegouverneur van Sichuan spreekt zij onder meer over de omvangrijke investeringen van DSM, Philips, Shell, KLM, Akzo en Unilever in West-China. Ten slotte bezoekt de minister de fabriek van DSM Vitamins en producent van educatieve games Tribe Play.

Bron: Rijksoverheid.nl